'Brexit-effect op beurs valt best mee'

Het besluit van de Britten om de EU te verlaten zal niet leiden tot een langdurig neergaande aandelenbeurs.

De scherpe koersdalingen op de beurzen in de eerste twee handelsdagen na de uitslag van het Britse EU-referendum wakkerden de vrees aan voor een 'berenmarkt', ofwel een langdurige periode van neergaande koersen. Staan we inderdaad aan het begin van een nieuwe berenmarkt of valt het wel mee?

Volgens columnist Howard Gold van beleggingssite MarketWatch is er ondanks de scherpe koersval geen sprake van een zogenoemde berenmarkt.

Hoewel er enige paniek was na het verrassende besluit van de Britten om de EU de rug toe te keren, was de verkoopgolf die volgde volgens Gold redelijk ordelijk en was de paniek bij lange na niet zo groot als tijdens de val van de Amerikaanse bank Lehman Brothers in 2008.

Europa

De Europese aandelen werden het hardst getroffen. Vooral de markten van het Europese vasteland zoals die in Italië en Spanje gingen hard onderuit. De koersval van de Britse beurs viel mee en de Londense FTSE 100-index daalde slechts iets meer dan de Amerikaanse beurzen. De Dow Jones-index raakte vrijdag en maandag bijna 900 punten kwijt en de S&P 500-index verloor meer dan 100 punten.

Maar na twee dagen van koersdalingen krabbelden de Europese en Amerikaanse beurzen dinsdag weer op en ook op woensdag zet het herstel zich in Europa voort.

De Brexit-stem zal volgens Gold in de komende maanden wel voor onzekerheid en koersschommelingen blijven zorgen, maar zal geen crash zoals die van 1987 of na de val van de Amerikaanse bank Lehman Brothers in 2008 veroorzaken.

De centrale banken zijn volgens Gold beter voorbereid en ook de banken staan er sterker voor dan een aantal jaren geleden. Gold wijst er daarnaast op dat zowel de Dow Jones-index als de S&P 500 slechts minder dan 5 procent onder de hoogste niveaus ooit staan.

De S&P 500, die momenteel op 2036,09 punten staat, zou tot 1.700 punten moeten zakken om te voldoen aan de definitie van een berenmarkt. Gold spreekt in dit geval van een berenmarkt wanneer de koersen met 20 procent dalen ten opzichte van het hoogste punt ooit.

Amsterdamse beurs

De Amsterdamse AEX-index zou zich volgens deze definitie al jaren in een berenmarkt bevinden, aangezien de hoofdgraadmeter nog altijd ruim 39 procent onder het historisch hoogtepunt staat. Dat niveau werd in september 2000 bereikt op 703,18 punten.

De samenstelling van de index is na het barsten van de internetzeepbel echter zodanig veranderd dat een dergelijke vergelijking weinig zin heeft.

Doorgaans spreekt men van een berenmarkt wanneer de koersen in een periode van twaalf maanden met 20 procent zakken ten opzichte van het hoogste niveau in die periode. Ten opzichte van de hoogste koers in de afgelopen twaalf maanden, die in juli 2015 werd bereikt op 506,05 punten, staat de AEX 15,5 procent in de min.

De AEX raakte vrijdag en maandag in totaal zo'n 9,6 procent aan waarde kwijt. Dinsdag krabbelde de index weer op en ook woensdag staat de hoofdgraadmeter weer in de plus, op een stand van 427,69 punten.

Sinds dinsdag heeft de AEX daarmee 4,2 procent teruggewonnen. Ook ten opzichte van het dieptepunt van dit jaar, dat in februari werd aangetikt op 382,61 punten, staat de AEX nog altijd 11,8 procent in de plus.

Lees ook op finanzen.nl: 'Olieprijs kan naar 10 dollar'

Tip de redactie