Oliespecialist Gary Shilling ziet olieprijs weer zakken naar 10 tot 20 dollar per vat.

Alhoewel de olieprijs al enkele weken rond de 50 dollar per vat schommelt blijft Gary Shilling, president van investeringsbedrijf A. Gary Shilling & Co, bij zijn voorspelling dat de prijs van het zwarte goud weer terug zal vallen naar een niveau van 10 tot 20 dollar per vat.

Shilling, die vorig jaar de koersval van de olieprijs correct voorspelde, stelt in zijn column op de website van persbureau Bloomberg dat het recente herstel van de olieprijs niets te maken heeft met de fundamentele oorzaken die ten grondslag lagen aan de eerdere koersval.

Bosbranden in Canada, productieverlagingen in Nigeria en Venezuela vanwege politieke onrust en de hoop dat de Amerikaanse oliewinning uit schalievelden stoom verliest zijn volgens Shilling de belangrijkste oorzaken van de huidige opleving van de olieprijs.

Maar het zijn volgens Schilling geen factoren die de olieprijs op lange termijn hoog zullen houden. De wereld wordt volgens de oliespecialist nog altijd overspoeld door olie en de Amerikaase schalieolieproducenten hebben de rol van de OPEC-landen als "swing"-producenten van de wereld overgenomen. Het oliekartel OPEC heeft volgens Shilling zijn macht als prijszetter verloren.

Overaanbod

Het Internationaal Energie Agentschap (IEA) voorspelt dat, zelfs wanneer de OPEC erin slaagt om de productie te bevriezen en de Amerikaanse schalieproducenten de productie dit jaar met 600.000 vaten per dag verminderen en in 2017 met nog eens 200.000 vaten per dag, het overaanbod op zo'n 1,5 miljoen vaten per dag uitkomt. Dat is een voortzetting van het huidige overaanbod van 1 tot 2 miljoen vaten per dag.

Omdat de vraag naar olie door energiebesparende maatregelen minder wordt, hebben de grote voorraden volgens Shilling ook een cruciale impact op de prijzen. Het overaanbod wordt opgeslagen en wanneer de opslagfaciliteiten vol zijn wordt het overschot gedumpt op de markt.

De hernieuwde druk op de olieprijzen zal volgens Shilling dan ook worden veroorzaakt door het dumpen van het voorraadoverschot op de markt.

Schok op financiële markten

Een daling van de olieprijs tot onder de 20 dollar per vat zal volgens Shilling net zo'n schok op de financiële markten veroorzaken als het barsten van de internetzeepbel in 2000 en de Amerikaanse huizenmarktbubbel in 2008.

Shilling verwacht niet dat de olieprijs voor altijd in een range van 10 tot 20 dollar zal blijven schommelen. De recessie die volgt op de hernieuwde scherpe daling van de olieprijs zal de prijs weer naar een nieuw evenwicht brengen.

Deze nieuwe evenwichtsprijs ligt volgens Shilling tussen de 40 en 50 dollar per vat. Dat is veel lager dan het gemiddelde prijsniveau van 82 dollar per vat in de eerste helft van dit decennium, en lager dan de gemiddelde prijs die de energieproducten gebruiken in hun businessplannen.

Lees ook op finanzen.nl: Invloedrijke oliebelegger zet in op prijsdalingen