Een opvallende winnaar in de nasleep van het Brexit-referendum: beleggingsfondsen die hun beleggingen door computers laten bepalen.

De computer zag het beter dan de mens, juist doordat computers 'blind' zijn voor incidenten. Dat is één van de conclusies die de beleggingswereld trekt na het Brexit-referendum over het Britse vertrek uit de Europese Unie. Computermodellen die beleggingen bepalen, hielden helemaal geen rekening met een Brexit of Bremain, maar deden het na het referendum beter dan beurshandelaren die de volksstemming wel meewogen in belegbeslissingen.

In The Wall Street Journal staat bijvoorbeeld het verhaal van Yves Balcer, mede-oprichter van Fort LP, een vermogensbeheerder die belegt op basis van computermodellen.

Balcer zelf verwachtte een stem op Bremain, maar zijn model focuste zich niet op het referendum, maar op wereldwijde economische zorgen. Volgens de computer waren defensieve beleggingen als de Japanse yen en staatsobligaties het meest opportuun en dus besloot Balcer dat advies te volgen.

Het waren dit soort beleggingen, ook wel veilige havens genoemd, die het goed deden in de dagen na de Brexit en dus boekte Fort LP alleen al op de vrijdag na de Brexit een rendement van 3 procent, terwijl de markt instortte.

Peilingen en gokkantoren

In tegenstelling tot de beleggers van vlees en bloed hielden de computers helemaal geen rekening met peilingen over de Brexit en de 'odds' van gokkantoren die wezen op een Bremain. In plaats daarvan zoeken de systemen naar markttrends op basis van algoritmes.

Die algoritmes zetten de computers in de weken voorafgaand aan de Brexit al op het spoor van de veilige havens: staatsobligaties, goud en valuta als de Japanse yen en de Zwitserse frank. Beleggingen die na het referendum goed uitpakten en die door veel andere beleggers ook toen pas ingenomen werden.

Lees ook op finanzen.nl: Nieuwe investeringsronde moet waarde Airbnb naar 30 miljard dollar opkrikken