Gokkantoor legt uit waarom het zo mis zat met Brexit-uitkomst

De Britse gokkantoren leken het erover eens: de Britse bevolking zou tegen een Brexit stemmen. De werkelijkheid bleek anders. Waarom zat de gokmarkt er faliekant naast?

Volgens gokkantoor Ladbrokes kreeg het Remain-scenario, waarin de Britten zouden stemmen op het blijven in de Europese Unie, op gokmarkten een veel hogere waarschijnlijkheid toegedicht dan een Brexit.

Vrijdag werd echter bekend dat bijna 52 procent van de Britse kiezers voor een opzegging van het lidmaatschap van de Europese Unie had gestemd. Met een opkomst van ruim 72 procent stemde daarmee circa 17 miljoen Britten voor een Brexit.

Velen vragen zich nu af hoe het komt dat de bookmakers er dit keer helemaal naast zaten. Weddenschappen van gokkers worden bij politieke voorspellingen namelijk vaak als betrouwbaarder aangemerkt dan voorspellingen op basis van peilingen onder stemgerechtigden. Ook veel beleggers keken dit keer vooral naar polls onder de bookmakers.

Vertekend beeld

Ladbrokes stelt dat de voorspellingen van bookmakers een vertekend beeld gaven van wat een meerderheid van de gokkers werkelijk dacht. Een groter deel van de gokkers zou namelijk wel uitgegaan zijn van een Brexit.

Maar in de gokmarkt wordt vooral gekeken naar hoeveel geld er wordt ingezet op een bepaald scenario, wat dus niets zegt over hoeveel gokkers een Brexit of Remain verwachtten. Een gokje van 10,000 pond weegt dan net zo zwaar als 10.000 gokjes van 1 pond.

Volgens Ladbrokes speelde bij het EU-referendum mogelijk mee dat een kleinere groep rijkere gokkers ervoor zorgde dat er in totaal veel meer geld op Remain werd ingezet, terwijl een veel grotere groep minder rijke gokkers een kleine som inzette op de Brexit.

Geen grote mislukking

"De bookmakers mogen het dan wel bij het verkeerde eind hebben gehad, ze hadden wel gelijk dat de uitslagen dicht bij elkaar lagen", zo stelde de Britse krant Daily Telegraph. Volgens de Amerikaanse krant New York Times kan dan ook niet gesproken worden van een "grote mislukking".

Toch kan de verkeerde inschatting van bookmakers verregaande gevolgen hebben voor de toekomst, denkt Ladbrokes. Het gokkantoor noemde de verkeerde inschatting een "fatale klap" voor het beeld dat de gokmarkt een betrouwbare leidraad kan zijn in politieke voorspellingen.

Lees ook op finanzen.nl: Vodafone overweegt vertrek uit Londen door Brexit

Tip de redactie