Grootste Brexit-sponsor verloor 400 miljoen pond op de beurs

Miljardair Peter Hargreaves stak 3,2 miljoen pond in de Brexit-campagne. Het Brexit-kamp won, maar het kostte Hargreaves 400 miljoen pond in twee dagen.

Afgelopen vrijdag werd bekend dat bijna 52 procent van de Britse kiezers voor een opzegging van het lidmaatschap van de Europese Unie had gestemd. Met een opkomst van ruim 72 procent stemde daarmee circa 17 miljoen Britten voor een Brexit.

Miljardair Peter Hargreaves van financieel adviesbureau Hargreaves Lansdown kon in zijn handen wrijven. De investering van 3,2 miljoen pond, omgerekend krap 3,9 miljoen euro, die hij in aanloop naar het referendum in de Brexit-campagne stak, had zijn vruchten afgeworpen.

Maar de koersval op de Europese beurzen in de dagen na de Brexit speelde Hargreaves wat minder in de kaart. Zijn adviesbureau Hargreaves Lansdown, dat genoteerd staat aan de Britse hoofdindex FTSE 100, verloor op vrijdag en maandag 24 procent aan beurswaarde, goed voor een verlies van meer dan 400 miljoen pond (bijna 500 miljoen euro).

Geen spijt

Hargreaves kon het voorval tegenover de Britse krant The Guardian relativeren: "Hargreaves Lansdown heeft wel vaker een duik gemaakt." De miljardair zegt geen spijt te hebben van zijn steun aan het Brexit-kamp. "Ik deed dit niet uit persoonlijk gewin. Ik dacht dat het goed zou zijn voor Groot-Brittannië."

Hargreaves denkt dat een waardedaling van het Britse pond weer kansen biedt voor zijn en andere bedrijven. Veel ondernemingen die genoteerd staan aan de FTSE-100 realiseren de meeste winsten in het buitenland. Wanneer de winsten worden vertaald naar het pond, dan jaagt dat de winstgevendheid van het bedrijf aan.

Lees ook op finanzen.nl: Beursverliezen door Brexit lopen op tot 3 biljoen dollar

Tip de redactie