Volgende Brexit-slachtoffer: de Chinese yuan

De Amerikaanse dollar wordt duurder nu de Britten voor een Brexit hebben gestemd en dat gaat ten koste van de Chinese munt yuan.

Vanwege de beperkte blootstelling van China aan Europa, zouden de gevolgen van een Brexit voor het land in principe relatief beperkt moeten zijn. Maar nu de Amerikaanse dollar langzaam aan kracht wint, kan de yuan verder aan waarde verliezen.

Econoom Julian Evans-Pritchard van Capital Economics stelt in een artikel op beleggingssite MarketWatch dat de gevolgen van een Brexit voor de Chinese economie klein zijn, maar dat de Chinese munt wel degelijk een klap zal voelen.

Sinds augustus vorig jaar is de yuan, ook wel de renminbi genoemd, al krap 7 procent gedaald ten opzichte van de Amerikaanse dollar. In die maand devalueerde de Chinese overheid de eigen munt, nadat de Chinese beurs in één maand meer dan 30 procent aan waarde zag verdampen.

Devaluatie 

De yuan kan volgens deskundigen in een hoger tempo dalen, nu een meerderheid van de Britten voor een uitstap uit de Europese Unie heeft gestemd.

"In navolging van de Brexit zal de dollar sterker worden aangezien investeerders op zoek gaan naar minder risicovolle beleggingen", aldus econoom Helen Qiao van Bank of America Merrill Lynch. Qiao gaat er volgens MarketWatch van uit dat de centrale bank van China een snellere devaluatie van de yuan ten opzichte van de dollar zal toelaten, om de export aan te jagen.

Kapitaaluitstroom

Landen die afhankelijk zijn van handel, zijn namelijk gebaat bij een zwakke munt. Hierdoor wordt export aantrekkelijker en dat kan de economie een impuls geven. Maar nu de dollar sterker wordt tegenover de yuan, zullen Chinese ondernemingen eerder geneigd zijn om uitstaande dollarschulden af te betalen. En dit zal tot een nog grotere kapitaaluitstroom leiden.

Qiao verwacht dat de dollar kan stijgen tot 6,8 yuan in de komende maanden. Maandag werd de dollar 0,5 procent duurder op 6,65 yuan.

Lees ook op finanzen.nl: Waarom gokkantoren de uitslag van Brexit-referendum verkeerd voorspelden.

Tip de redactie