Twee dagen handel na Brexit: 3 biljoen dollar verdampt

De keuze van de Britten voor een Brexit heeft de financiële markten tussen vrijdag en maandag op papier al meer dan drie biljoen dollar gekost.

Dit berekende S&P Global, moederbedrijf van onder meer kredietbeoordelaar Standard & Poor's. "Niet eerder werd er in zo’n korte tijd zoveel beurswaarde prijsgegeven, zelfs niet ten tijde van de financiële crisis in 2008", aldus analist Howard Silverblatt van S&P tegenover het Amerikaanse nieuwsmedium CNBC.

Alleen de waarde van de Amerikaanse markten daalde al met 1,3 biljoen dollar (1.300 miljard), zo stelde de marktvorser. Maandag sloot de Dow Jones index nog 1,5 procent lager, terwijl de S&P 500 index 1,8 procent verloor. De Europese beurzen stonden met verliezen van rond de drie procent evenwel zwaarder onder druk. Het Britse pond sterling daalde in de nasleep van de uitkomst van het Brits referendum zelfs tot het laagste niveau in 31 jaar.

Verliezen

Zelfs de allerrijksten konden zich niet onttrekken aan de wereldwijde verliezen op de beurzen. Uit de Billionaires Index van persbureau Bloomberg valt op te maken dat de vierhonderd rijkste investeerders ter wereld gezamenlijk ruim 127 miljard dollar hebben verloren op de beurs afgelopen vrijdag.

Maandag kwam daar nog een verlies van ruim 53 miljard dollar bovenop. Zo moesten Microsoft-boegbeeld Bill Gates en Facebook-oprichter Mark Zuckerberg het maandag ontgelden met verliezen van respectievelijk 1,8 miljard en 1,6 miljard dollar.

Toch waren er maandag ook winnaars onder de vierhonderd rijksten. Takemitsu Takizaki, oprichter van Keyence, een fabrikant van elektronische sensoren, schreef bijna 580 miljoen dollar bij. Tadashi Yanai van de Japanse modegroep Fast Retailing won 552 miljoen dollar. In totaal droegen maandag negentien miljonairs 100 miljoen dollar bij aan de index.

Hersteldag

Dinsdag veerden de Europese beurzen op na de zware verliezen van afgelopen handelsdagen. De handel kreeg steun van de verwachting dat overheden stappen zullen zetten om de nadelige gevolgen van een Brexit zoveel mogelijk binnen de perken te houden.

Ook zijn waarschijnlijk koopjesjagers op de markt actief nu aandelen sterk in prijs zijn gedaald.

Lees ook op finanzen.nl: Dit zijn de opties voor een belegger na de Brexit.

Tip de redactie