Enkele van de grootste hedgefondsen ter wereld speculeren op een verdere daling van het Britse pond.

In de nasleep van de uitkomst van het referendum over de Brexit, daalde het Britse pond sterling maandag tot het laagste niveau in 31 jaar. En het einde is nog niet in zicht, denken hedgefondsen die speculeren op een verdere waardedaling in de komende weken.

Het pond verloor maandag ruim drie procent tegenover de Amerikaanse dollar. Voor 1 pond moet op dinsdagochtend 1,33 dollar worden neergelegd.

Sinds afgelopen donderdag gaf het pond al meer dan 14 procent prijs. Een meerderheid van de Britten stemde donderdag voor het vertrek van het Verenigd Koninkrijk uit de Europese Unie.

Achtergrond

Eerder hielden hedgefondsen zich nog op de achtergrond vanwege de onzekere uitkomst van het referendum. Dit lijkt nu te veranderen, zo schrijft de Britse zakenkrant Financial Times.

Enkele van de grootste fondsen speculeren op een verdere daling van het pond en verkopen aandelen van bedrijven die het meest kwetsbaar zijn voor een Britse recessie naar aanleiding van het Britse referendum afgelopen week.

De verwachting van hedgefondsen is dat de Britse munt kan zakken tot een niveau van rond de 1,10 dollar per pond in de komende weken. "Daarmee speculeren zij al op een doorbraak van de psychologische grens van 1,30", aldus marktanalist Ron van der Does van IG Markets. "Zolang de onzekerheid over een Brexit aanhoudt mag verwacht worden dat ieder technisch herstel aangegrepen wordt om de munt weer te verkopen."

Maandag werd nog bekend dat superbelegger en een van de bekendste valutaspeculanten ter wereld, George Soros, juist niet heeft gespeculeerd op een neergang van het pond. Soros wilde daarmee uitspreken dat het Verenigd Koninkrijk in de Europese Unie moest blijven.

De belegger werd in 1992 steenrijk door te speculeren op een val van de Britse munt. In september van dat jaar moest de Britse overheid de munt noodgedwongen met 15 procent devalueren.

Lees ook op finanzen.nl: Klant binnen? Dan rennen Nederlandse vermogensbeheerders minder hard