'Beleggen in autobanden biedt kansen'

Fabrikanten van autobanden zijn mogelijk een aantrekkelijke investering, stelt vermogensbeheerder Schroders.

De vaart is er al een tijdje uit in de auto-industrie, toch ziet sectoranalist Katherine Davidson van vermogensbeheerder Schroders kansen, blijkt uit een nieuw rapport.

Nadat de autoverkopen in westerse landen tijdens het staartje van de kredietcrisis van 2008 in elkaar zakten, waren veel autofabrikanten op sterven na dood. Met het herstel van de wereldeconomie, schaffen consumenten weer meer auto’s aan en kregen de fabrikanten weer wat kleur op de wangen.

De autoverkopen lopen dan wel gestaag op, de winstgevendheid van bedrijven staat onder druk omdat fabrikanten er niet altijd in slagen om de prijzen van de bolides op oude niveaus te houden.

Volume

Autofabrikanten hebben immers van oudsher de neiging om meer auto’s te produceren dan ze kwijt kunnen. Het op peil houden van volume is voor hen blijkbaar belangrijker dan winstgevendheid. Dit geldt sterker voor Amerikaanse autofabrikanten dan voor de Europese.

Schroders is vanuit beleggingsperspectief dan ook vrij positief gestemd over met name Europese autofabrikanten. Maar de belegger die echt op koopjesjacht is, zou volgens de vermogensbeheerder eens moeten kijken naar de fabrikanten van autobanden.

Autobanden

Toeleveranciers aan de autofabrikanten zijn wat Schroders betreft aantrekkelijker op de beurs dan de fabrikanten zelf. Vooral fabrikanten van autobanden, zoals Michelin, Goodyear en Bridgestone, zijn aantrekkelijk. Dit komt voornamelijk vanwege de vraag naar nieuwe banden voor auto’s die al een tijdje op de weg rijden.

Doorgaans vervangt een bestuurder de banden van zijn wagen na een jaar of drie à vier. De aantrekkende autoverkopen van de laatste jaren geven de makers van de banden nu dus een steuntje in de rug. Dat is dubbele pret voor ze want de makers van autobanden verdienen meer op het vervangen van oude banden dan van het plaatsen van banden onder nieuwe bolides.

Lees ook op finanzen.nl: de befaamde Bloomberg-terminal krijgt concurrentie.

Tip de redactie