Passief beleggen neemt in populariteit toe en dat zorgt voor zweethandjes bij actieve managers. Zij moeten er een tandje bijdoen om de concurrentie voor te blijven.

Een belangrijke keuze die een belegger moet maken is de keuze tussen actief en passief beleggen. Daarbij proberen actieve beleggers een beter rendement te behalen dan de markt die zij volgen, daarvoor maakt de belegger wel meer kosten. Passieve beleggers zijn van mening dat de markt niet kan worden verslaan en volgen bijvoorbeeld door middel van zogenoemde indextrackers de markt, tegen lagere kosten voor de belegger.

Toegenomen concurrentie

Deze laatste vorm van beleggen is door de jaren heen populairder geworden. En dat heeft zijn weerslag op actieve fondsbeheerders, zo stelt actieve fondsbeheerder Dennis Lynch in een interview met Morningstar. Er is sprake van een toegenomen concurrentie en dat dwingt om scherp te blijven, aldus de marktvorser. "Actieve managers die daar niet in slagen vallen af."

Toch zorgt de opkomst van passief beleggen er niet voor dat actieve fondsbeheerders hun actieve aanpak laten varen, aldus Morningstar.

Volgens Lynch is het voor actieve beleggers vooral belangrijk om naar unieke bedrijven te zoeken die kansen bieden en stelt voor om deze beleggingen voor lange termijn in de portefeuille te houden.