De oprichter van Amerika's nieuwste beursvloer IEX was juist blij dat Nasdaq en de New York Stock Exchange flink tegen de komst van IEX protesteerden.

De nieuwe Amerikaanse effectenbeurs IEX Group heeft officieel groen licht gekregen van de Amerikaanse beurstoezichthouder Securities and Exchange Commission. Dat ging niet zonder slag of stoot van concurrenten Nasdaq en de New York Stock Exchange (NYSE), maar daar is IEX-oprichter Brad Katsuyama juist blij mee, zegt hij tegen beleggingssite MarketWatch.

IEX pakt de zaken net iets anders aan dan de grote concurrenten, voornamelijk om flitshandelaren dwars te zitten. Die betalen tradtionele beurzen voor snellere verbindingen en kunnen daardoor net iets sneller handelen dan andere beleggers en daar voordeel uit halen. Oneerlijk, vindt Katsuyama en dus bouwde hij een vertraging van 350 microseconden, ongeveer een miljoenste van een seconde. Een klein verschil, maar het kan een groot verschil maken denkt de IEX-oprichter. Op finanzen.nl lees je waarom hij dat denkt en waarom de oude beurzen zo fel tegen IEX' komst waren.