'Beleid van de ECB dwingt obligatiebeleggers meer risico te nemen'

Het opkopen van bedrijfsobligaties door de Europese Centrale Bank zorgt ervoor dat beleggers in hun zoektocht naar rendement steeds meer risico's gaan nemen.

Om de aanhoudend lage inflatie in de eurozone te bestrijden en de economische groei aan te jagen heeft de Europese Centrale Bank (ECB) een negatieve rente ingevoerd en het opkoopprogramma van obligatieleningen opgeschroefd tot 80 miljard euro per maand. Daarnaast koopt de ECB sinds deze maand niet alleen staatsobligaties op, maar ook bedrijfsobligaties.

Op 8 juni kocht de centrale bank voor het eerst bedrijfsobligaties en tegen afgelopen weekend had de ECB zo'n 350 miljoen euro aan bedrijfsobligaties in bezit. De ECB kan zowel op de primaire als secundaire markten bedrijfsobligaties opkopen en kan ook obligaties kopen die zijn uitgegeven door bedrijven die hun hoofdkantoor buiten de eurozone houden.

Andrew Wilmont, fondsmanager van Neuberger Berman European High Yield Bond, somt tegenover Investment Week drie redenen op waarom het opkoopprogramma van bedrijfsobligaties van de ECB een positieve impact heeft op andere delen van de markt. Ook geeft hij één reden waarom het mogelijk tot meer risico leidt. Zijn beweegredenen lees je op finanzen.nl.

Tip de redactie