Vrijdag wordt een historische dag voor de Amsterdamse beurs: het oerbedrijf van Philips, de lichtdivisie, krijgt een eigen beursnotering. Hoe steekt Philips Lighting af tegen de concurrentie?

De gloeilampenfabriek uit Eindhoven. Zo wil technologieconcern Philips al tijden niet meer genoemd worden, maar licht is wel de basis geweest van één van de bekendste Nederlandse multinationals van de twintigste eeuw.

Daar komt vrijdag een eind aan. Philips splitst zichzelf op in twee bedrijven: de lichtdivisie wordt een zelfstandige onderneming, die voorlopig Philips Lighting heet. De kans dat die bedrijfsnaam op termijn verdwijnt is groot. Het Philips dat overblijft concentreert zich op medische apparatuur en consumentenproducten die gekoppeld worden aan gezondheidsthema's.

Philips Lighting heeft twee grote concurrenten in de wereld: de lichtdivisie van het Amerikaanse conglomeraat General Electric, en Osram. Laatstgenoemd bedrijf werd in 2013 apart naar de beurs gebracht door het Duitse technologieconglomeraat Siemens. Philips volgt nu dus een vergelijkbare route met zijn lichttak. Lees op finanzen.nl hoe de lichttak van Philips zich verhoudt tot de concurrent.