Analist: 'Koers Heineken kan in zes jaar verdubbelen'

De biersector is flink in beweging en Heineken zal daar volgens de analisten van SNS Securities van profiteren.

Heineken is de winnaar in de bierindustrie. Dat stelt analist Gerard Rijk van SNS Securities. De analist voorspelt dat Heineken in 2022 weleens 170 euro per aandeel waard zou kunnen zijn. Dat zou meer dan een verdubbeling betekenen van de huidige koers, die woensdagmiddag rond de 82 euro ligt.

Rijk somt een aantal katalysatoren op die cruciaal zijn voor de bierbrouwer in de komende 5 tot 10 jaar. Deze aanjagers komen volgens hem bovenop de hoge blootstelling aan opkomende markten die het bedrijf al heeft.

Minder competitie op overnamevlak

De analist voorziet in de komende jaren een afname van de competitie op het gebied van fusies en overnames voor de overgebleven kandidaten in de biersector. AB InBev is verwikkeld in de integratie van SABMiller, terwijl Carlsberg zich richt op een interne herstructurering. Voor Heineken creëert dit mogelijkheden in Afrika, in Zuidoost-Azië en voor het kopen van minderheidsbelangen.

Analist Rijk verwacht dat de overname van SABMiller door InBev zal leiden tot hogere bierprijzen. Dit omdat InBev volgens Rijk in het verleden heeft laten zien dat het minder een prijsvechter is en die strategie ook zal doorvoeren op de markten van SABMiller. Rijk verwacht daardoor hogere bierprijzen en hogere bedrijfsresultaten voor de markten waarop Heineken concurreert met SABMiller. Deze markten zijn goed voor 27 procent van het totale volume van Heineken.

AB InBev zal daarnaast dienen als een benchmark voor de winstgevendheid van Heineken en het bedrijf kan zich volgens de analist nog op veel gebieden verbeteren. Ook op het gebied van duurzaamheid vallen er op het gebied van watergebruik, energie en CO2 nog voordelen te behalen.

Belangrijke merken

De grootste bijdrage aan de resultaatverbetering zal waarschijnlijk komen van Heineken's strategie om een wereldwijde portefeuille van belangrijke merken te bouwen, naast Heineken Premium. Dat gaat om merken als Desperados, Strongbow en Affligem.

Ook kan de brouwer flink profiteren van zijn efficiënte productie- en distributiesystemen. Een andere factor die zou kunnen bijdragen aan de verbetering van het resultaat zijn de dalende prijzen van energie, agrarische producten en verpakkingsmaterialen.

Analist Rijk schroefde zijn advies voor Heineken op naar kopen. Het koersdoel voor de komende twaalf maanden ging omhoog van 90 euro naar 100 euro per aandeel.

Tip de redactie