Brexit en verkiezingen VS nopen belegger tot zomerstop

Amerikaanse zakenbanken waarschuwen voor een slechte zomer voor aandelenbeurzen.

De beurswijsheid 'sell in May, and go away' lijkt ook voor dit jaar weer te gelden. Verschillende grote Amerikaanse zakenbanken waarschuwen voor een slechte zomer voor de aandelenbeurzen. Eind april dachten verschillende analisten nog dat de aloude beleggingsstrategie dit jaar op stal zou blijven.

De beleggingsstrategen van Goldman Sachs verwachten dat de S&P 500-index in de komende maanden met 5 tot 10 procent kan terugvallen naar niveaus van 1850 en 1950 punten, schrijft Bloomberg. Het eindejaarsdoel van 2100 punten blijft wel gehandhaafd, maar voor de zomermaanden voorziet Goldman Sachs wilde koersschommelingen op de beurzen.

Ook het analistenteam van Bank of America ziet de S&P 500-index in de komende maanden terugvallen tot vergelijkbare niveaus, meldt Fondsnieuws. De analisten hebben een aantal negatieve trends geïdentificeerd die het investeringsklimaat onder druk kunnen zetten.

Hoge waarderingen

De koers/winst-verhoudingen, een populaire maatstaf om te bepalen of een aandeel duur of goedkoop is, blijven zeer hoog en aandelen zijn dus relatief duur. De winsten van de Amerikaanse bedrijven namen daarentegen in het afgelopen kwartaal voor de vierde keer op rij af. De winstrecessie in het Amerikaanse bedrijfsleven duurt daarmee voort.

Brexit

Ook het Britse referendum zorgt voor onzekerheid. Daarnaast weet niemand wat de Amerikaanse centrale bank met de rente gaat doen. Goldman Sachs verwacht dat de Federal Reserve de rente dit jaar twee keer zal verhogen. De markt rekent hooguit op één renteverhoging. Volgens de analisten is de kans op een renteverrassing groot.

Presidentsverkiezingen

De Amerikaanse presidentsverkiezingen zorgen ook voor onrust onder beleggers aangezien er nog maar weinig bekend is over de beleidspunten van de belangrijkste kandidaten Donald Trump en Hillary Clinton. Historisch gezien presteert de S&P 500-index niet erg goed in de zomer van een verkiezingsjaar.

Beleggers die niet op vakantie willen gaan krijgen van Goldman Sachs het advies om via opties te profiteren van de lage kans op een aanstaande verkoopgolf die de markt momenteel hanteert.

Tip de redactie