China's rijkste wil alweer van beursnotering af

De rijkste man van China wil zijn bedrijf na 15 maanden alweer van de beurs halen. Is dit het begin van een Chinese beursexodus?

Wang Jianlin, de rijkste man van China, overweegt zijn bedrijf, dat hij in 2014 naar de beurs bracht, alweer van de beurs te halen. En Jainlin is niet de enige. Meer Chinese bedrijven overwegen de beurs de rug toe te keren.

Jainlin, die een fortuin vergaarde met een zakenimperium van 100 miljard dollar bestaande uit winkelcentra, bracht in 2014 zijn bedrijf Dalian Wanda Commercial Properties naar de beurs in Hongkong. Volgens de Financial Times is Jainlin echter niet tevreden over de waardering van het aandeel en overweegt hij om het bedrijf 15 maanden na de beursgang van de beurs te halen.

De zakenkrant merkt daarbij op dat het bedrijf van Jainlin, net als een groot aantal andere op Wall Street genoteerde Chinese bedrijven die momenteel van de beurs worden gehaald, mogelijk op een later tijdstip naar de beurs in Shanghai of Shenzhen wordt gebracht. Op die beurzen zijn de waarderingen over het algemeen hoger.

New York geen goed alternatief

Ook de aandelenbeurzen in New York zijn wat waardering betreft geen goed alternatief voor Chinese bedrijven. De waarderingen liggen wel wat hoger dan in Hongkong, maar buiten grote bedrijven als Alibaba en Baidu, krijgen de meeste Chinese bedrijven weinig aandacht.

Momo is één van die onderbelichte bedrijven. De Chinese onlinedatingsite, die met de hulp van Alibaba weer van de beurs wil, wordt volgens Bloomberg gevolgd door slechts twee analisten.

Momo is niet het enige Chinese bedrijf dat de Amerikaanse beurs de rug toekeert. De transactieomvang van Chinese bedrijven die aankondigden weer in private handen te willen komen bedroeg vorig jaar 38 miljard dollar. Dit jaar is daar volgens dataprovider Dealogic al 7 miljard dollar bijgekomen.

Tip de redactie