5 redenen waarom je nu in small caps moet beleggen

Volgens beleggingsspecialisten van Schroders is het nu interessanter om in kleinere bedrijven ten beleggen dan in large caps.

De mindere prestaties van small caps de laatste tijd roept de vraag op of zij nog wel een aantrekkelijke beleggingsoptie zijn. De beleggingsspecialisten van Schroders denken van wel en geven 5 redenen waarom small caps juist nu interessant zijn.

Matthew Dobbs en Katie Green, beleggingsspecialisten van vermogensbeheerder Schroders, menen dat de kleinere bedrijven een waardevolle toevoeging zijn voor een breed samengestelde beleggingsportfolio. Vooral in deze tijd van technologische ontwrichting, maatschappelijke verandering en toenemende regelgeving zijn small caps interessant.

De kleinere bedrijven hebben volgens de beleggingsspecialisten als voordeel dat zij door hun omvang sneller kunnen inspelen op nieuwe trends en technologische ontwikkelingen dan de logge grote ondernemingen (large caps). Voor de grote traditionele bedrijven is het vaak lastig om een innovatie te ontwikkelen of te adopteren vanwege de vrees dat de nieuwe producten inkomsten wegkapen bij de bestaande producten.

Small caps en nieuwe bedrijven zijn niet gebonden aan een gevestigd product en hebben daardoor meer mogelijkheden om zich volledig te richten op een volgende innovatie. Ook beschikken de kleinere bedrijven volgens Schroders over vijf andere unieke kenmerken, die de grote ondernemingen missen.

1) Nichemarkten

Een kleine onderneming kan makkelijker in een nieuw nichemarkt stappen, waar andere ondernemingen te groot voor zijn en die zij links laten liggen.

2) Prijszetting

De focus van small caps op nichemarkten is volgens Schroders met name interessant in een tijd waarin deflatie op de loer ligt. Een bedrijf dat opereert in een nichemarkt kan eerder zijn eigen prijzen bepalen dan een bedrijf dat actief is op een volwassen markt en dat kan enige bescherming bieden tegen deflatie.

3) Financiële positie

Ook beschikken de kleinere bedrijven volgens de specialisten van Schroders over het algemeen over een gezondere financiële positie dan de grote ondernemingen. Maar de small caps zijn minder in staat om aandeleninkoopprogramma’s te beginnen. Dat laatste is voor grote ondernemingen vaak nog de enige manier om groei te stimuleren in een klimaat waar economische groei schaars is.

4) Grotere impact

Beleggers kunnen daarnaast profiteren van de mogelijkheid van small caps om in te spelen op veranderende trends die een grotere impact hebben op de inkomsten van kleine bedrijven dan op die van grotere bedrijven.

5) Minder in de schijnwerpers

Een ander voordeel van kleinere bedrijven is dat ze minder in de schijnwerpers staan. De goede naam van een groot bekend bedrijf kan makkelijker worden aangetast door slechte publiciteit. Kleinere ondernemingen opereren wat meer onder de radar en springen minder in het oog bij media en marktvorsers. Ook kunnen small caps zelfs profiteren van de inspanningen van hun grotere rivalen om negatieve krantenkoppen te voorkomen.

Tip de redactie