Column: Twee Philipsen op de beurs is verwarrend, maar beter

Twee Philipsen op de beurs is misschien een beetje verwarrend, maar voor beleggers wel beter, denkt finanzen.nl-columnist Patrick Beijersbergen.

Philips splitst zichzelf in twee beursbedrijven. De lichttak krijgt op 27 mei en aparte beursnotering. Beleggers kunnen de bedrijven apart beter beoordelen, maar het is ook goed nieuws voor de bedrijven zelf want die kunnen zich beter concentreren op waar ze goed in zijn.

Het oude Philips gaat door in de tamelijk jonge activiteiten rond medische apparatuur en het nieuwe Philips-bedrijf gaat verder met waar het ooit allemaal mee begon, de lampen. Volgt u het nog? Misschien is het goed als een van de twee snel een andere naam aanneemt.

Beide Philipsen hebben straks dus een duidelijker focus, en dat is wat je als belegger wil zien bij een bedrijf. Beide Philipsen hebben goede marktposities, een sterk merk en producten waarop gezonde winstmarges kunnen worden behaald, wat ten dele ook al gebeurt.

Langlopende contracten

Zowel Philips Lighting als Philips Healthcare wil ‘totaaloplossingen’ gaan aanbieden, liefst met langlopende contracten voor updates en onderhoud. Het ene Philips gaat op die manier bijvoorbeeld voetbalstadions of hele steden jarenlang verlichten, het andere Philips gaat ziekenhuizen en andere instellingen langdurig van de nieuwste apparatuur voorzien.

Dat is slim, want hoe langer zo’n relatie, hoe minder snel klanten naar de concurrentie lopen voor een klein prijsverschil. Betrouwbaarheid, vertrouwdheid en kwaliteit worden belangrijker en dat is goed voor de winstmarge.

Hier wordt dus waarde gecreëerd voor beleggers. Uit Amerikaans onderzoek blijkt ook dat opgesplitste bedrijven het vaak goed doen op de beurs. Er is zelfs een index voor, de Bloomberg Spin Off-index, die deed het in de afgelopen tien jaar veel beter dan de markt.

In Nederland brachten opgesplitste bedrijven echter lang niet altijd een goed rendement. Arcelor en het afsplitste Aperam waren rampzalige beleggingen. KPN, TNT Express en PostNL brachten beleggers per saldo ook weinig plezier.

Daar staat de noodgedwongen opsplitsingen van bankverzekeraar ING tegenover. NN en ING deden het wel goed. Ik verwacht dat de beide Philipsen ook tot de outperformers zullen behoren.

Finanzen.nl-columnist Patrick Beijersbergen is beleggingsanalist en auteur van het boek ‘Beleggen kun je zelf, tips & tricks 2016’. De auteur bezit geen aandelen Philips.

Tip de redactie