Zakenbankiers liepen al honderden miljoenen mis door mislukte deals

Na het zeer succesvol fusie- en overnamejaar 2015 hebben zakenbankiers het dit jaar een stuk moeilijker.

Een jaar van recorddeals, zo omschrijft The Wall Street Journal het jaar 2015 op het gebied van fusies en overnames. Grote zakenbanken, betrokken bij dit soort deals, sloegen er een mooi slaatje uit, maar in 2016 is alles tot nu toe anders.

In plaats van recorddeals is er eerder sprake van een record aan mislukte deals, schrijft de Amerikaanse krant. Er viel al in totaal voor bijna 400 miljard dollar aan fusies en overnames door de mand en daardoor zagen bankiers al de nodige potentiële beloningen verdampen.

Wall Street Journal zette op een rijtje wat de drie grootste mislukte deals - door ingrijpen van toezichthouders - hadden kunnen opleveren voor dealmakers en het blijkt meer dan 300 miljoen dollar te zijn.

Pfizer en Allergan

Dat komt voor ruim het grootste deel voor de rekening van het mislukte samengaan van farmaceuten Pfizer en Allergan. Zakenbankiers hadden voor hun adviezen bij deze deal van 150 miljard dollar ruim 200 miljoen dollar kunnen krijgen.

Dan is er nog de mislukte fusie tussen oliedienstverleners Halliburton en Baker Hughes. Schade voor de dealmakers: 87 miljoen dollar. En door de afgeblazen fusie tussen de leveranciers van kantoorartikelen Staples en Office Depot liepen zakenbankiers nog eens 13,5 miljard dollar mis.

Andere mislukkingen

The Wall Street Journal stipt aan dat er ook een aantal fusies zijn die niet van de grond kwamen, omdat de partijen er onderling niet uitkwamen. Dus los van het ingrijpen van toezichthouders. Voorbeelden zijn treinmaatschappijen Canadian Pacific Railway en Norfolk Southern Railway, en de gesneefde combinatie van technologiebedrijven Honeywell en United Technologies.

Volgens de berekeningen van The Wall Street Journal hadden die deals, als ze succesvol waren verlopen ook nog tussen de 250 en 290 miljoen dollar op kunnen leveren voor de betrokken bankiers.

Tip de redactie