Analyse: Solvabiliteit lijkt de sleutel bij beursgang ASR

Verzekeraar ASR wil nog voor de zomer naar de beurs, maar het beleggingsklimaat voor verzekeraars is guur. Solvabiliteit lijkt de sleutel.

De staat heeft besloten om verzekeraar ASR nog voor de zomer naar de beurs te brengen. De plannen lagen er al een tijdje, en de definitieve aankondiging is nu ook daar. Maar de vraag is of het beleggingsklimaat voor verzekeraars wel gunstig is, nu Delta Lloyd en Aegon het moeilijk hebben. Maar concurrent NN Group biedt hoop.

Het lastige klimaat voor verzekeraars heeft alles te maken met de nieuwe kapitaalregels, het zogenoemde Solvency II-stelsel. Dat gaat om de financiële buffers die verzekeraars moeten aanhouden. Sinds 1 januari van dit jaar moeten verzekeraars vanwege strengere Europese eisen het vereiste vermogen op een andere manier berekenen en dat leidt tot veel onduidelijkheid en onrust.

Delta Lloyd en Aegon de grootste slachtoffers

Delta Lloyd en Aegon zijn vooralsnog de grootste slachtoffers. Eerstgenoemde maakte het het bontst. Eerst was er een knallende ruzie met toezichthouder De Nederlandsche Bank over een voorkenniszaak. Daarna botste de verzekeraar met grootaandeelhouders over een claimemissie waarmee vers geld is opgehaald voor de versterking van de financiële buffers.

Die extra uitgifte van aandelen had Delta Lloyd nodig vanwege de nieuwe kapitaalvereisten. Delta Lloyds Solvency II-ratio stond per 1 januari namelijk op 131 procent. Theoretisch gezien zou 100 procent genoeg moeten zijn, maar in de praktijk wordt de marge tussen de 140 en 160 procent pas als echt veilig gezien.

Dus ging Delta Lloyd over tot een claimemissie van nieuwe aaandelen om extra kapitaal op te halen en de Solvency II-ratio op te krikken naar zo'n 180 procent. Maar dat ging niet zonder slag of stoot.

Grootaandeelhouders verweerden zich tegen de uitgifte en het kostte Delta Lloyd veel overredingskracht om de emissie er toch door te krijgen.

Cijfers Aegon

Aegon heeft het ook al tijden moeilijk en kreeg afgelopen donderdag weer een nieuwe klap te verwerken na de presentatie van de kwartaalcijfers. De solvabiliteit van de Nederlandse tak zakte van 150 naar 135 procent.

En daar reageerden beleggers negatief op, Aegon leverde op één dag meer dan 10 procent van zijn beurswaarde in. Het geeft aan hoe gevoelig de Solvency II-cijfers liggen bij beleggers.

Het gedoe over de solvabiliteit kostte Delta Lloyd en Aegon de afgelopen twaalf maanden veel beurswaarde. Het aandeel Delta Lloyd daalde in die tijd met maar liefst 65 procent, terwijl Aegon in die periode een min van 39 procent liet zien.

Ook vandaag doen de verzekeraars het niet goed op de beurs. Rond de klok van 11 uur stonden Delta Lloyd, Aegon en ook NN Group op verliezen van tussen de 1 en 2 procent.

NN Group de uitzondering, hoop voor ASR?

De enige andere Nederlandse verzekeraar op de beurs op dit moment, NN Group, ontspringt de dans. NN, in Nederland actief als Nationale-Nederlanden, werd vorig jaar afgesplitst van ING en afzonderlijk naar de beurs gebracht.

En op de beurs presteert NN Group vooralsnog prima. In de laatste twaalf maanden steeg het aandeel met meer dan 17 procent. Het verschil tussen NN enerzijds en Aegon en Delta Lloyd anderzijds: de solvabiliteit.

Bij de presentatie van de jaarcijfers over 2015 gaf NN aan een heel ruime kapitaalbuffer te hebben, met een Solvency II-ratio van 239 procent. Beleggers lijken positief te reageren op de sterke solvabiliteit, want sinds het bedrijf de eind februari de jaarcijfers bekendmaakte won het aandeel van NN weer ruim 6 procent, na een moeizaam begin van het jaar.

Daarin ligt de hoop voor ASR verscholen, want ook dat bedrijf zit ruim boven de veilige marge. Een exacte Solvency II-ratio kon het bedrijf in februari bij de presentatie van de jaarcijfers nog niet geven, maar een marge wel: tussen de 175 en 195 procent.

Daarmee zit ASR hoe dan ook ruim boven de veilige marge van wat voor beleggers blijkbaar een belangrijke indicator is.

Tip de redactie