Apple en Alphabet vechten om kroon 'grootste op de beurs'

Apple en Alphabet, het moederbedrijf van Google, strijden om de gunst van de belegger. Wie mag zich het grootste bedrijf op de beurs noemen?

Het is niet meer dan een ereprijs, maar beleggers zijn er wel gevoelig voor: wie is het grootste op de beurs?

Jarenlang was dat Apple, de maker van de iPhone en de iPad. Maar donderdag was Alphabet, het moederbedrijf van Google, voor de tweede keer dit jaar eventjes meer waard dan Apple.

Het aandeel Apple verloor donderdag uiteindelijk 2 procent op de beurs, waarmee de marktwaarde van de techreus bij het slot van de handel uitkwam op 494,7 miljard dollar. Dat was maar 300 miljoen dollar méér dan Alphabet. Gedurende de handelssessie van donderdag was het aandeel Alphabet echter tijdelijk een fractie meer waard dan Apple.

Tweestrijd Apple en Google

Onderliggend bij de tweestrijd op de beurs speelt de vraag: wie van de twee heeft de sterkste groeipotentie? Jarenlang maakte Apple de meeste indruk met een ongekende winstmachine: de iPhone. Maar de recente omzet- en winstcijfers lieten een omslag zien. De piek lijkt wel zo'n beetje bereikt in de mogelijkheden om de iPhone steeds verder uit te melken.

Google daarentegen laat stevige groei zien op het gebied van advertenties op mobiele apparaten en videosite YouTube, zo stelt analist Youssef Squali van de firma Cantor Fitzgerald tegenover The Financial Times.

Grote vraag voor de langere termijn blijft of de speeltuin van innovatieve projecten van Google, die bij moederbedrijf Alphabet apart is gezet, een echte nieuwe winnaar gaat opleveren: de zelfrijdende auto of toch de slimme thermostaten van dochter Nest?

Apple investeert in Chinese rivaal Uber

Intussen zit Apple ook niet stil. Donderdagavond werd bekend dat Apple liefst 1 miljard dollar steekt in Didi, een Chinese rivaal van de Amerikaanse taxi-app Uber.

De logica is duidelijk: voor Apple is China een cruciale markt voor onder meer de iPhone. Het steunen van een Chinese rivaal van Uber in China zal geen slechte indruk maken op de Chinese overheid. En in China kan het nooit kwaad om vriendjes te zijn met de regering.

Apple gaat Didi helpen met het technologieplatform voor de taxi- en deelrittendienst. Didi handelt naar eigen zeggen al 11 miljoen ritten per dag af en bedient 300 miljoen Chinezen. Andere investeerders in de Chinese app zijn internetbedrijven Alibaba en Tencent.

Tip de redactie