Nederlandse vermogensbeheerder gelooft weer in 'frontier markets'

Een van Nederlands grootste vermogensbeheerders, Optimix, gaat weer beleggen in 'frontier markets', zoals Pakistan en Roemenië.

Frontier markets staan ook wel bekend als de nieuwe generatie opkomende markten. Het gaat om landen als Pakistan, Roemenië, Koeweit, Argentinië en Vietnam. Landen waarvan de economie jarenlang in de lift zat, maar sinds het einde van 2014 flink is weggezakt.

Optimix was vlak voor de frontier markets in hun dip belandden, al uit beleggingen in die landen gestapt. Optimix belegde daar via het Morgan Stanley Frontier Market Fund, waarvan de koers sinds september 2014 bijna 20 procent is gedaald. Ter vergelijking: de wereldwijde MSCI World Index daalde in diezelfde tijd maar iets meer dan 5 procent.

Het tij keert

Maar na een absoluut dal in december 2015 kruipt het frontier markets fonds langzaam weer omhoog en Optimix verwacht dat dit voor de lange termijn zo zal blijven.

De rendementsvooruitzichten zouden, mede vanwege het huidige lage instapniveau, volgens Optimix bovengemiddeld goed zijn voor de nabije toekomst

De Nederlandse vermogensbeheerder gaat hierbij overigens uit van een theorie die onlangs door collega-vermogensbeheerder GMO werd ontkracht, namelijk dat een stijging van het bruto binnenlands product ook leidt tot een stijging van de aandelenkoersen.

Volgens GMO is er over de laatste 35 jaar geen verband te vinden tussen bbp-groei en een beter rendement op de aandelenmarkten. Optimix heeft wel meer ijzers in het vuur, want het wijst ook op de potentiële groei van de beroepsbevolking en de mogelijk grotere bedrijfsinvesteringen in de frontier markets.

Tip de redactie