Dit beleggingsplatform voor vrouwen houdt rekening met 'wage gap'

In de Verenigde Staten is een beleggingsplatform speciaal voor vrouwen gelanceerd: Ellevest.

Geen roze webpagina en tuttige liflafjes, maar een degelijk platform dat rekening houdt met specifieke financiële wensen van vrouwen. Zo verkoopt oprichter Sallie Krawcheck, voormalig topvrouw van onder meer Citigroup, haar nieuwe platform Ellevest, schrijft zakenblad Forbes.

Ze hoopt zo een graantje mee te pikken van het enorme potentieel aan vrouwelijke beleggers. Uit onderzoek van het Center for Talent Innovation blijkt dat vrouwen in de VS ruim 11.000 miljard dollar te besteden hebben.

Het is echter algemeen bekend dat vrouwen minder actief zijn op het beleggingsfront dan mannen. En dat biedt kansen denkt Krawcheck.

Platform houdt rekening met 'wage gap'

Wie een account aanmaakt bij Ellevest kan beleggingsdoelen invoeren zoals geld opzij zetten voor pensioen, kinderen of een huis. Vervolgens houdt het algoritme van Ellevest rekening met de verdiencapaciteit van vrouwen.

Vrouwen verdienen in de praktijk immers vaak minder dan mannen, in Amerika wordt dat de 'wage gap' genoemd, en hebben vaker een pauze in hun loopbaan vanwege bijvoorbeeld zwangerschap. Aan de andere kant leven vrouwen gemiddeld langer en zullen ze dus langer pensioen nodig hebben.

Als dames beleggen, doen ze dat over het algemeen wat minder actief dan mannen. Dat wil zeggen dat vrouwen minder geneigd zijn om dagelijks het wel en wee op de aandelenbeurzen te volgen en daarop te handelen. Door de bank genomen houden ze meer van een passieve indextracker. Het is dan ook niet verwonderlijk dat je met Ellevest vrijwel alleen maar in trackers kunt stappen.

Lage kosten

Voordeel van beleggen in dergelijke fondsen is dat ze doorgaans erg goedkoop zijn. De kosten van een beleggingsrekeningetje op Ellevest vallen met 0,5% dan ook mee, maar ze zijn niet de goedkoopste. Samantha Sharf van Forbes vraagt zich dan ook af of veel vrouwen zich door Ellevest laten verleiden om te gaan beleggen.

Een aantal kapitaalkrachtige partijen op Wall Street heeft er in ieder geval geloof in. Om haar platform te starten wist Krawcheck 10 miljoen dollar op te halen bij investeerders waaronder Morningstar en Ajay Banga (de CEO van creditcardmaatschappij MasterCard).

Nederlandse dames kunnen overigens nog geen rekening openen bij Ellevest. Tot op heden is het platform alleen nog via een persoonlijke uitnodiging toegankelijk voor vrouwen uit de Verenigde Staten.

Tip de redactie