In het eerste kwartaal van 2016 sprong de vraag naar goud naar een nog nooit eerder bereikte hoogte, vooral 'papieren goud' was in trek.

Uit een rapport over goudtrends van de World Gold Council blijkt dat de vraag naar goud in het eerste kwartaal van dit jaar naar 1.290 ton is gestegen, ongeveer 1,3 miljoen kilo, schrijft zakennieuwssite Business Insider.

De vraag naar goud was het afgelopen kwartaal op een hoger niveau dan ooit en kende een toename van 21 procent vergeleken met het eerste kwartaal van 2015. Dat komt vooral door het monetaire beleid van centrale banken, lage rente en de beweeglijkheid van de aandelenmarkten, zegt het World Gold Council.

Vooral vraag op de beurs

De goudvraag wordt vooral zo gestuwd omdat veel mensen in 'papieren goud' willen beleggen. Dat houdt in dat zij niet zozeer geïnteresseerd zijn in fysiek goud, maar graag willen meeliften op de stijgende goudprijs.

Deze mensen beleggen in ETF's, verhandelbare indexfondsen, die de goudprijs volgen. Soms hebben die ETF's wel een claim op fysiek goud, maar soms ook helemaal niet.

Uit de gegevens die het World Gold Council deelt blijkt dat de vraag naar papieren goud een gigantische vlucht heeft genomen. Na een jarenlange negatieve vraag, variërend van enkele tot meerdere honderden tonnen, was er in het eerste kwartaal van 2016 een vraag van meer dan 350 ton naar papieren goud.

Zilver wint de prijzenslag

De grote vraag naar goud betekent overigens niet dat de goudprijs ook de best presterende grondstof is dit jaar. Beleggingssite Barron's schrijft dat de zilverprijs tot nu toe in 2016 het hardst is gestegen, met meer dan 23 procent in dollars.

Daarna volgt de prijs voor Brent-olie, die 19,3 procent steeg. De goudprijs komt op de derde plek, met een stijging van bijna 17 procent.