Landbouw zit in de lift en vooral sojabonen zijn populair

Amerikaanse gewasprijzen stijgen en sojabonen zijn het populairst bij investeerders.

De Amerikaanse prijzen van gewassen zitten in de lift en de onverwachte opmars van de landbouwprijzen breidt zich verder uit. Dat is goed nieuws voor de agrarische sector. Ook grote investeerders als hedgefondsen storten zich op de markt van landbouwproducten.

De grote verrassing op de markt werd volgens The Wall Street Journal veroorzaakt door een voorspelling dat de Amerikaanse voorraad van sojabonen volgend jaar met 24 procent zal afnemen. De prijs van sojabonen steeg na het landbouwrapport op de Chicago Board of Trade met 5,6 procent tot 10,84 dollar per bushel. Een bushel is een Engelse inhoudsmaat die wordt gebruikt op agrarische termijnmarkten.

Dit jaar zijn sojabonen al 25 procent duurder geworden. Maar ondanks de sterke opmars ligt de prijs van sojabonen nog altijd zo'n 40 procent onder het piekniveau in 2012.

De hoop dat boeren nu meer zullen besteden aan zaden, kunstmest en machines zorgde ook voor koersstijgingen van de aandelen van tractormaker Deere & Co en zadenproducent Monsanto, die respectievelijk met 4 en ruim 2 procent stegen. 

Handelsvolume

Grote investeerders, die werden aangetrokken door de stijgende en vaak sterk schommelende prijzen op de markt van gewassen, hebben dit jaar al flink wat geld in de landbouwsector belegd. 

Op de Chicago Board of Trade zijn de handelsvolumes in sojabonen daardoor in april met 25 procent gestegen ten opzichte van een jaar eerder. Het aantal uitstaande termijncontracten nam met bijna een vijfde toe. 

Het Amerikaanse ministerie van Landbouw (USDA) bood in een rapport de eerste officiële prognose voor de productie van het nieuwe seizoen en het verbruik over de hele wereld. 

Volgens het rapport zal het slechte weer in Zuid-Amerika leiden tot een stijging van de soja-export van de Verenigde Staten doordat de productie in landen als Argentinië afneemt. De Amerikaanse sojavoorraad zal daardoor slinken tot 305 miljoen bushels per augustus 2017 van naar schatting 400 miljoen in 2016.

Naast sojabonen stegen ook de prijzen van maïs en tarwe, ondanks dat het Amerikaanse ministerie van Landbouw een verdere vergroting van het aanbod van deze granen voorziet. In het geval van maïs was de aanbodprognose echter niet zo groot als handelaren hadden gevreesd. De prijs van maïs steeg 3,3 procent tot 3,81 dollar per bushel en tarwe werd 1 procent duurder op 4,61 dollar.

Tip de redactie