Is Amazon het nieuwe Apple? Aan de opmars van het internetwarenhuis lijkt voorlopig geen einde te komen.

Analist Carlos Kirjner van Sanford Bernstein schroefde volgens de Amerikaanse nieuwssite Newsmax deze week het koersdoel voor Amazon op naar 1.000 dollar.

De analist voorziet daarmee een verdere stijging van het aandeel van ruim 40 procent ten opzichte van de slotkoers op dinsdag. Het aandeel eindigde dinsdag op 703,70 dollar en bereikte daarmee de hoogste koers ooit.

Kirjner is met zijn koersdoel veel optimistischer over Amazon dan zijn collega's. Het gemiddelde koersdoel van de Wall Street-analisten ligt op 809 dollar. Het op één na hoogste koersdoel van Amazon is van analist Douglas Anmuth van JPMorgan Chase. Hij rekent op 915 dollar per aandeel.

Het aandeel Amazon is in dit jaar met iets meer dan 4 procent gestegen en de marktwaarde van het bedrijf bedraagt zo'n 332 miljard dollar.

Marktwaarde naar 3 biljoen dollar

De Bernstein-analist is niet de enige die zeer positief is over de webwinkelgigant. Durfkapitalist Chamath Palihapitiya van Social Capital stelde vorige week tijdens de Sohn Investment Conference dat Amazon binnen tien jaar een marktwaarde van 3 biljoen dollar zal hebben. "Dit is een verhaal dat net begint", aldus Palihapitiya.

Kirjner ziet weinig obstakels voor de toekomst van Amazon. Het enige obstakel zou volgens hem kunnen zijn dat het bedrijf "te veel geld heeft". "We denken dat de activiteiten van Amazon nu zo groot, snelgroeiend en winstgevend zijn dat het steeds moeilijker zal worden nieuwe investeringsgebieden te vinden en om de winstgroei bij te kunnen houden."

Jeff Bezos

Het succes van Amazon heeft oprichter en bestuursvoorzitter Jeff Bezos in de afgelopen maanden een aardig zakcentje opgeleverd. Zijn belang van 17,6 procent in het bedrijf is in de afgelopen drie maanden een slordige 18 miljard dollar meer waard geworden.

Na een dramatische start van het beursjaar stond het aandeel van Amazon op 9 februari op 482 dollar. De laatste drie maanden is die waarde met ruim 45 procent gestegen.

Op papier heeft Bezos dus in de afgelopen drie maanden 18 miljard dollar verdiend, ofwel 200 miljoen per dag of 8,3 miljoen per uur. Vorige week verzilverde de bestuursvoorzitter een deel van die winst. Volgens Forbes verkocht Bezos iets meer dan 1 miljoen aandelen. De verkoop leverde hem 671 miljoen voor belastingen op. Ook schonk hij meer dan 3.000 aandelen aan een goed doel.