
'Beurszeepbel dreigt door monetair beleid'
Daarvoor waarschuwt fondsbeheerder Aron Pataki van Newton, een onderdeel van BNY Mellon. Volgens Pataki maskeert het beleid de onderliggende problemen in de wereldeconomie. Dat leidt tot serieuze complicaties voor toekomstige economische groei.
Monetaire beleidsmakers maken volgens Pataki de fout door de wereldeconomie als een motor te zien en te denken dat een afnemende vraag kan worden gestimuleerd door ongebruikelijke monetaire maatregelen zoals kwantitatieve verruiming.
"Door er geld in te pompen aan de ene kant denken ze dat er consumptie aan de andere kant uitkomt, wat uiteindelijk moeten leiden tot meer inkomen, winst en een sterkere economische groei", stelt Pataki.
Het probleem met het vertrouwen op dit model is volgens Pataki dat het wordt uitgevoerd door dezelfde beleidsmakers die niet in staat waren om de kredietcrisis, de internetzeepbel en de huizenmarktbubbel te voorspellen.
Lage obligatierente funest
Een voorbeeld van de ongewilde consequenties van het beleid is de stijging van de huizenprijzen. De jongere generatie is daardoor niet meer in staat om de huizenmarkt te betreden. Het 'goedkope' geld holt daarnaast de rendementen voor pensioenfondsen uit en de lage rentes op staatsobligaties zorgen voor flinke pensioentekorten.
Als de rendementen niet verbeteren zullen consumenten volgens Pataki in de toekomst meer moeten sparen om hun levensstandaard na hun pensioen op peil te houden. "Met dit in het achterhoofd moeten we zeer voorzichtig zijn met de bewering van de beleidsmakers dat de markten aangeslingerd worden en normalisatie aanstaande is."
Beleidsmakers blazen zeepbel op
Het onconventionele beleid kan volgens de fondsbeheerder enkele voordelen op de korte termijn opleveren, maar leidt uiteindelijk tot onhoudbare verstoringen van de markt. Pataki: "De extra vraag die nu wordt geschapen is niet meer dan naar voren getrokken toekomstige consumptie die met te veel schuld is gefinancierd. Dat is uiteindelijk niet vol te houden."
Het monetaire beleid jaagt volgens Pataki wel de prijzen van activa op, maar niet de economische groei. "De beleidsmakers hebben alleen een nieuwe zeepbel opgeblazen die zeer significante problemen kan veroorzaken."