Beleggingssectoren: verliezers 2015 winnen in 2016

De best presterende sectoren van het eerste kwartaal 2016 blijken de verliezers van vorig jaar te zijn.

Vermogensbeheerder State Street Global Advisors (SSGA) bracht afgelopen week een aantal exchange traded funds (ETF's) naar de beurs in Amsterdam. Het zijn zogenoemde indexfondsen die in een breed mandje van aandelen beleggen. Het gaat om tien ETF's, waarmee beleggers bepaalde sectoren kunnen volgen.

State Street mocht dinsdag met de ceremoniële klap tegen de gong de beurs openen en gaf bij die gelegenheid toelichting over de sector-ETF's, die volgens de vermogensbeheerder een passend instrument zijn om snel te switchen met beleggingen tussen verschillende sectoren.

Welke sectoren doen het goed?

Bij de toelichting liet State Street een overzicht zien van de beleggingsprestaties van de tien sectoren, zoals nuts-, energie- en telecombedrijven, over de periode 2011 tot en met 2015 plus het eerste kwartaal van 2016, op basis van cijfers van Bloomberg Finance.

Opvallend was dat bij de best presterende sectoren van het eerste kwartaal van dit jaar juist de slechtst presterende over 2015 zaten. Nutsbedrijven deden het het afgelopen kwartaal het beste, met een stijging van 8,6 procent. Vorig jaar waren zij nog de op een na slechtste presterende sector met een daling van 6,6 procent.

Ook de nummer drie van het afgelopen kwartaal, de energiesector (een plus van 5,1 procent), was vorig jaar juist een van de grote tegenvallers. Sterker nog, olie- en gasbedrijven presteerden met afstand het slechtst van de tien sectoren met een min van 22,8 procent.

Het omgekeerde blijkt dit jaar ook te gebeuren. De gezondheidszorg presteerde vorig jaar nog het best en is in het eerste kwartaal van dit jaar onderaan te vinden.

Ook de categorie 'consumer discretionary' - de sector waarin grote aankopen van consumenten vallen, zoals auto's en luxe goederen - stond vorig jaar bij de best presterende sectoren en is nu onderaan terug te vinden.

Geen patroon

Dat de best presterende fondsen een jaar later het minder doen is overigens geen gegeven en een patroon is ook moeilijk te ontdekken in de gegevens van Bloomberg Finance. Gezondheidszorg deed het als sector bijvoorbeeld vijf jaar lang goed tot aan het eerste kwartaal van dit jaar.

Wel scoort iedere sector doorgaans het best in een bepaald gedeelte van de economische cyclus, vertelde Edwin Mars, vice-president van SSGA, bij de presentatie. Nutsbedrijven en financials doen het bijvoorbeeld meestal goed in tijden van recessie, terwijl techbedrijven en 'consumer' discretionary beter renderen in de eerste fase van het herstel.

Dit concludeerde Mars op basis van een analyse van bedrijfsgegevens 1989 tot nu, maar 100 procent zekerheid geeft die analyse niet, gaf de beleggingsspecialist van State Street zelf ook aan.

Dat er niet sprake is van een wetmatigheid blijkt ook uit de gegevens van de laatste vijf jaar. In het recessiejaar 2012 presteerden de normaal in deze tijd sterke sectoren nutsbedrijven en financials namelijk compleet tegenovergesteld. De financiële sector scoorde het best van alle sectoren, de nutsbedrijven juist het slechtst.

Tip de redactie