Experts voorspellen een scherpe stijging van de prijs van ruwe rijst door de slechte weersomstandigheden en de groei van de wereldbevolking.

Vanwege droogte, overstromingen en historisch lage voorraden kan de prijs van rijst zelfs verdubbelen indien de oogsten wereldwijd tegen blijven vallen, zo meldt het Amerikaanse zakenblad Barron's. De termijnprijs van ruwe rijst zou daardoor tot boven de 20 dollar per 100 pond kunnen stijgen. De prijs van rijst lag dinsdagmiddag net boven de 11 dollar per 100 pond.

Volgens Milo Hamilton, die schrijft voor de Firstgrain Rice Market Strategist-nieuwsbrief, is er minder rijst in omloop dan in afgelopen jaren. "Het is een van de grootste situaties van schaarste ooit, vooral voor de Aziatische exporteurs. Wanneer de vraag aantrekt zullen ze moeite hebben om daaraan te kunnen voldoen."

De aanbieders die te weinig voorraad hebben zullen tonnen aan rijst op de open markt moeten kopen om aan de orders te kunnen voldoen. Het resultaat is dat de exporteurs de prijzen zullen opdrijven.

Lage voorraden

De wereldwijde voorraad van gemalen rijst ligt op het laagste niveau sinds het einde van het seizoen 2007/08. In 2008 steeg de prijs van ruwe rijst tot een tussentijds hoogtepunt van meer dan 25 dollar per 100 pond. In de Verenigde Staten werd rijst destijds zelfs gehamsterd.

De recente extreme weersomstandigheden hebben wereldwijd al een daling van oogst veroorzaakt en het dreigt nog erger te worden. "De droogte in Zuidoost-Azië blijft de oogst schaden", aldus Shawn Hackett, oprichter van de Hackett Money Flow Report.

Het niveau van de waterreservoirs staat de helft lager dan normaal en in het komende regenseizoen is er mogelijk niet genoeg water om de rijstvelden te irrigeren.

El Niño

Hackett wijdt het extreme weer aan het natuurverschijnsel El Niño, dat nu langzaam wegebt, en het verwachte La Niña-effect, dat net begint. Beide natuurverschijnselen starten voor de kust van Zuid-Amerika, rond de evenaar, en veranderen het weerpatroon wereldwijd.

Naast de droogte in Zuidoost-Azië veroorzaken de natuurverschijnselen overstromingen in Brazilië, Argentinië en Uruguay. In Uruguay is de rijstoogst al voor 30 procent getroffen. In Azië is sprake van een vergelijkbare oogstdaling.

Als gevolg daarvan voorziet Hackett een stijging van de prijs van ruwe rijst tot 16 à 18 dollar per 100 pond. Een stijging tot meer dan 20 dollar, een verdubbeling van de huidige rijstprijs, is volgens hem zeker mogelijk indien de grondstoffen in het algemeen weer in trek raken na een vijfjarige conservatieve markt voor materialen en voedingsmiddelen.