Nederland kan niet mee met Europese winstcijfers

Europese bedrijven konden volgens Morgan Stanley in het eerste kwartaal betere winstcijfers overleggen dan verwacht, maar Nederland bleef achter.

Europese beursbedrijven hebben tot dusver beter dan verwachte kwartaalcijfers gerealiseerd over de eerste maanden van dit jaar, al vielen de omzetten vaker tegen. Dit concludeerde de Amerikaanse zakenbank Morgan Stanley maandag in een rapport.

Morgan Stanley noemde het huidige cijferseizoen tot dusver een "positieve verrassing" en redelijk vergelijkbaar met het vierde kwartaal van 2015. De zakenbank onderzocht de winstcijfers van 339 bedrijven en zag dat 37 procent de winstverwachting met vijf of meer procent overtrof. 31 procent kon niet voldoen aan de verwachtingen van analisten.

Nederlandse bedrijven blijven achter

Nederlandse bedrijven presteerden evenwel slechter dan het gemiddelde. Van twaalf grote Nederlandse beursbedrijven die Morgan Stanley volgt realiseerde slechts 17 procent een beter dan verwachte winst, terwijl 42 procent juist niet kon voldoen aan de verwachtingen van analisten

Europa: winstdaling op jaarbasis

Overigens kunnen we volgens Morgan Stanley voor Europa als geheel nog niet spreken van een goed kwartaal. De gemiddelde winstdaling van de 339 onderzochte ondernemingen in het eerste kwartaal van dit jaar, vergeleken met een jaar eerder was namelijk ruim 27 procent.

Waarom presteerden bedrijven dan toch beter dan verwacht? In de aanloop naar het cijferseizoen stelden veel analisten hun ramingen fors neerwaarts bij. Dit creëerde meer ademruimte bij bedrijven om aan de verwachtingen te kunnen voldoen.

Omzet stelt teleur

Op het gebied van de omzetontwikkeling stelden bedrijven vaker teleur. 28 procent van de ondernemingen versloeg de omzetverwachting van analisten met één of meer procent, terwijl 40 procent onder de verwachtingen bleef.

In Nederland kon slechts tien procent van de ondernemingen beter dan verwacht presteren. 30 procent van de gerealiseerde omzetten bleef evenwel achter op de verwachting. De onderzoekers van Morgan Stanley schrijven de tegenvallende omzetontwikkeling onder meer toe aan negatieve wisselkoerseffecten.

Morgan Stanley verwacht dat de resultaten die tot nog toe zijn gepubliceerd een goed beeld geven van de totale resultaten. De zakenbank voorziet wel dat bedrijven het moeilijker krijgen om aan de verwachtingen voor heel 2016 te voldoen. Morgan Stanley mikt op een winstdaling voor Europese bedrijven van circa vijf procent dit jaar, mede vanwege de wereldwijde groeivertraging.

Tip de redactie