Waarom de zwakke dollar een valkuil kan zijn

Het positieve sentiment door de zwakke dollar kan zo weer omslaan, stellen analisten.

Een zwakke dollar speelde de aandelenmarkten, olieprijzen en de opkomende markten recentelijk in de kaart, maar de stemming kan snel omslaan als de dollar weer in waarde stijgt.

De dollar ligt er al een tijdje zwak bij ten opzichte van andere valuta’s. De dollar verloor bijvoorbeeld sinds het begin van dit jaar al bijna 5 procent aan waarde ten opzichte van de euro. Door de lagere dollar worden diverse andere beleggingen juist aantrekkelijker.

Zo stegen olieprijzen sinds februari fors en genoot ook goud van een prijsstijging in het eerste kwartaal van dit jaar. Verder zagen beleggers aanleiding om massaal aandelen, obligaties en valuta uit opkomende markten te kopen.

Analisten van Morgan Stanley constateerden dat beleggers vaker voor riskante beleggingen kiezen als de dollar zwak is, meldt de Amerikaanse zakenkrant The Wall Street Journal.

Op eigen kracht verder?

Maar analisten vrezen ook dat het sentiment zo kan omslaan, als de dollar weer aan waarde wint. De waarde van de dollar is sterk afhankelijk van de verwachting van wat de Federal Reserve doet met de rente. En die verwachtingen kunnen ieder moment veranderen.

Daarnaast vrezen analisten dat de diverse beleggingscategorieën niet op eigen kracht een verdere waardestijging kunnen realiseren en dat hulp van een zwakke dollar dus nodig is.

"Wisselkoersen zijn de meest invloedrijke factor op de financiële markten dit jaar", stelt hoofd Europese aandelenstrategie Graham Secker van Morgan Stanley tegenover The Wall Street Journal. Als de dollar weer in waarde stijgt, dan zullen beleggers minder bereid zijn om risico’s te nemen, aldus de specialist van Morgan Stanley.

Hoewel economen na het Amerikaanse banenrapport van afgelopen vrijdag, waaruit bleek dat het aantal banen in de niet-agrarische sector in een lager tempo is toegenomen, niet verwachten dat een renteverhoging door de Fed ophanden is, zijn handelaren toch voorzichtig.

Deze week kijken Amerikaanse beleggers onder meer uit naar de detailhandelsverkopen in april en zijn er enkele Fed-leden die een toespraak zullen houden.

Tip de redactie