Waardebeleggen wint van groeiaandelen in april

Afgelopen maand deden voor het eerst in tijden zogenoemde waarde-aandelen het beter dan groeiaandelen op de beurzen.

Het kwam de laatste tijd niet vaak meer voor dat waarde-aandelen het beter deden dan groeiaandelen, schrijft fondsenspecialist Morningstar in zijn marktbarometer over april 2016.

Waarde-aandelen zijn aandelen in bedrijven waarvan beleggers geloven dat zij een sterke marktpositie en een redelijk stabiel winstperspectief hebben. De waardebelegger kijkt daarbij naar bedrijven waarvan de aandelenkoers redelijk laag is ten opzichte van onder meer de winst en de boekwaarde van het bedrijf. Aandelen worden gekocht met de verwachting dat die onderwaardering zal verdwijnen.

Groeibeleggers gaan uit van een tegengesteld principe. Zij zetten juist in op bedrijven die een relatief hoge koers hebben ten opzichte van de winst. De verwachting van de groeibelegger is dat die bedrijven de komende jaren een sterke winstgroei zullen doormaken. Denk daarbij aan bedrijven als Facebook.

Verschil het grootst bij grote fondsen

De laatste jaren en maanden zijn het voornamelijk de groeiaandelen die een beter rendement halen dan de waardeaandelen, maar in april waren de rollen omgedraaid.

Vooral bij grote beursfondsen boekten de waardeaandelen flink meer rendement dan groeiaandelen: 4,5 procent in de plus versus 0,6 procent negatief. Dat was volgens Morningstar vooral te danken aan de financiële sector, met Banco Santander en HSBC Holding als uitschieters, en de energiesector waarin Shell en Total het goed deden.

Ook de waardeaandelen onder de middelgrote en kleine fondsen scoorden aanzienlijk beter dan de groeiaandelen.

Over de afgelopen twaalf maanden leveren de waardeaandelen nog wel fors minder rendement op dan groeiaandelen. Bij de grote fondsen staat waardebeleggen dan op -15,9 procent, terwijl groeiaandelen een bescheiden groei van een half procent laten zien.

Tip de redactie