Oliehandelaren kijkt naar politiek Saudi-Arabië en brandend Canada

De oliemarkt staat even op de kop door nieuwe olieminister en branden die Canadees teerzandolie bedreigen.

Twee belangrijke gebeurtenissen schokten de oliemarkt afgelopen weekend. Saudi-Arabië stuurde zijn meest ervaren olieman met pensioen en de Canadese olieprovincie Alberta werd getroffen door een ongekende bosbrand.

Olieprijzen noteerden maandag licht hoger, met een prijs van bijna 46 dollar voor een vat Noordzee-olie. Handelaren verwerkten twee belangrijke berichten uit Canada en Saudi-Arabië.

Uitval teerzandolie

Afgelopen weekend werd de Canadese olieprovincie Alberta getroffen door een ongekend verwoestende bosbrand. Uit de stad Fort McMurray in het noorden moesten 80 duizend mensen geëvacueerd worden en meer dan 1.600 huizen gingen in rook op.

Fort McMurray ligt dicht bij het gebied waar op grote schaal teerzandolie wordt gewonnen, onder meer door Shell en collega's Suncor en Syncrude. De totale productie van de teerzanden in Alberta bedraagt meer dan 2 miljoen vaten olie per dag.

Analist Paul Cheng van Barclays wijst erop dat veel afhangt van de duur van de productie-uitval bij de winningsgebieden, waar oliebedrijven afgelopen weekend ook medewerkers hebben geëvacueerd. "Hoe groot de invloed is op het mondiale aanbod? Dat kan zeer groot zijn als installaties voor langere tijd gesloten worden."

De productie-uitval als gevolg van de Canadese bosbranden wordt momenteel geschat op zo'n 1 miljoen vaten per dag, aldus persbureau Bloomberg.

Nieuwe olieminister Saudi-Arabië

Tegenover het nieuws over de productie-uitval in Canada staan belangrijke ontwikkelingen in Saudi-Arabië. Afgelopen weekend werd bekend dat de 80-jarige olie-minister Ali al-Naimi met pensioen is gestuurd. Al-Naimi was de afgelopen twintig jaar de belangrijkste beleidsbepaler voor het Saudische oliebeleid.

De nieuwe olieminister, Khalid al-Falih, is tevens president-commissaris bij staatsoliebedrijf Saudi-Aramco. De eerste berichten duiden erop dat al-Falih doorgaat met het beleid dat de Saudi's de afgelopen twee jaar hebben gevoerd.

Saudi-Arabië heeft de productie van olie hoog gehouden in een periode van dalende prijzen. De belangrijkste olieproducent ter wereld kan spotgoedkoop uit de grond halen en wil voorlopig marktaandeel terugwinnen van producenten met een hogere kostprijs.

In april pompte Saudi-Arabië meer dan 10 miljoen vaten per dag op en het land kan die productie nog iets verhogen.

Als de Saudi's ervoor kiezen om bij te springen als de teerzandproductie voor langere tijd wegvalt, kan dat een sterke stijging van de olieprijs voorkomen, stelt analist Edward Bell van de bank Emirates NBD in Dubai tegenover Bloomberg.

Tip de redactie