Ook de beurzen komen 's maandags maar moeilijk op gang

Over de laatste vijf jaar gezien was maandag systematisch een negatieve dag voor de beurs.

De S&P 500-index, de index met de aandelen van de vijfhonderd grootste bedrijven van de Verenigde Staten, is niet dol op maandagen. Dat blijkt in elk geval uit een overzicht van beleggingssite Bespoke.

De site maakte een overzicht van de bewegingen op de S&P 500-index per weekdag over de laatste vijf jaar en zagen dat alleen de maandag gemiddeld slecht scoort.

Gemiddeld daalde de S&P 500 over de laatste vijf jaar 0,07 procent op een maandag. Op de andere dagen is de gemiddelde koerswijziging nagenoeg altijd positief, met als uitzondering de woensdag die precies op 0,0 procent uitkomt.

Maandag is ook de enige dag waarop de S&P 500 minder dan de helft van de dagen (48,9 procent) stijgt.

Niet beleggen op maandag loont

Bespoke becijferde ook nog dat iemand die de laatste vijf jaar een buy-and-holdstrategie, aandelen kopen en daaraan vasthouden, een aandelengroei van 52 procent zou hebben gezien.

Maar volgens de beleggingssite zou het veel lucratiever zijn om de slechte maandagen te ontlopen door pas na het beursslot op maandag aandelen te kopen en die vervolgens vrijdag na slot weer te verkopen.

Deze strategie zou de belegger een aandelengroei van 82,3 procent hebben opgeleverd in de laatste vijf jaar, ruim 30 procentpunt meer dan de belegger die op maandag ook gewoon meedraaide.

Tip de redactie