Het Amerikaanse concern L Brands, moederbedrijf van onder meer Victoria's Secret, heeft het zwaar. Het aandeel liet donderdag de grootste koersdaling zien in zes jaar.

De koersafstraffing, een daling van 11 procent, volgde op de voorlopige kwartaalresultaten die het bedrijf naar buiten bracht. L Brands kondigde aan dat de winst per aandeel in het eerste kwartaal aan de bovenkant van de eerder afgegeven schatting van 50 tot 55 dollarcent zal liggen. Wall Street-analisten hadden volgens persbureau Bloomberg echter op nog meer gehoopt. Zij rekenden gemiddeld op een winst per aandeel van 58 cent.

Vertrek CEO Victoria's Secret

Bij de lingerietak Victoria's Secret daalde de winkelomzet met 1 procent in april, terwijl analisten een omzetstijging van 4 procent hadden voorzien. L Brands staat voor de uitdaging om een goede opvolger te vinden voor Sharen Jester Turney, die in februari onverwacht opstapte bij Victoria's Secret. Turney had sinds 2006 de leiding over de lingerietak.

"Omzetmissers zijn schaars bij L Brands", stelde analist Howard Tubin van Guggenheim Securities in een rapport. Zwakke verkopen van gezondheidsproducten en lingerie drukten volgens de analist de omzet bij Victoria's Secret, schrijft Bloomberg.

De totale omzet van L Brands voldeed eveneens niet aan de verwachting van analisten. Op basis van hetzelfde aantal winkels als een jaar geleden steeg de omzet in april met 1 procent. Analisten gingen uit van een omzetstijging met 4,8 procent.

Geen bikini's meer

In april liet L Brands al weten op bepaalde terrein te zullen inkrimpen en zich bij Victoria's Secret te richten op de drie hoofdmerken: Pink, Victoria's Secret Lingerie en Victoria's Secret Beauty. Volgens Business Insider betekent dit dat Victoria's Secret stopt met het ontwerpen van zwemkleding, waarvan de verkoop afgelopen jaar tegenviel. Ook de bekende bikinicatalogus zal niet langer worden uitgegeven.

De zwemcollectie, die in 2015 goed was voor een omzet van 500 miljoen dollar, zal worden vervangen door de nieuwe sportlijn van Victoria's Secret.