Obligatiebeleggers gaan volgens ratingbureau Fitch forse verliezen lijden door negatieve rentes.

In totaal zou de negatieve rente op diverse staatsobligaties de beleggers jaarlijks een bedrag van 24 miljard dollar gaan kosten, zo schrijft Financial Times op basis van een rapport van ratingbureau Fitch.

Dat zal forse uitdagingen opleveren voor beleggers die kozen voor de altijd zo vanzelfsprekende zekerheid van de staatsobligaties. Vooral verzekeraars en pensioenfondsen zetten in hun beleggingsportefeuille zwaar in op obligaties.

Pensioenfondsen hebben al flinke tekorten, en bij een negatieve rente worden die tekorten een 'tikkende tijdbom', tekent Financial Times op uit de mond van Charles Millard van Fitch. Hij vervolgt: "Helaas is het een bom die zo langzaam ontploft dat het nooit zal voelen als een crisis." En de urgentie van een crisis is volgens hem vaak nodig om ervoor te zorgen dat er wordt ingegrepen.

Beleggers nemen meer risico

Door de steeds lagere en soms zelfs negatieve rentes voelen veel beleggers zich volgens FT gedwongen om risicovollere obligaties in te kopen, die potentieel meer rendement zouden kunnen opleveren, maar wel een lagere rating hebben en dus minder betrouwbaar zijn.

Volgens Fitch is het nog te vroeg om te zien of deze overstap naar risicovollere obligatiebeleggingen een definitieve of slechts een tijdelijke is.