Zakenbankiers die fusies en overnames begeleiden, vrezen dat Donald Trump de nieuwe president van de Verenigde Staten wordt.

Grote zakelijke dealmakers maken zich volgens de Amerikaanse zakenzender CNBCook zorgen over Trump. Ze vrezen dat Trump als president schadelijk zal zijn voor hun kansen in de lucratieve wereld van fusies en overnames. De presidentskandidaat liet zich in zijn campagne negatief uit over hoe deals momenteel worden gesloten. En de dealmakers vrezen de onduidelijkheid die een presidentschap van Trump met zich mee zou brengen.

Een recente studie van onderzoeksbureau Intralinks onder 1500 zakenbankiers, private investeerders en professionals op het gebied van fusies en overnames wereldwijd, toont aan dat 62 procent van hen gelooft dat de Republikeinse presidentskandidaat Donald Trump slecht is voor het wereldwijde klimaat van fusies en overnames. Zijn Democratische rivaal Hillary Clinton wordt als minder schadelijk beschouwd.

"Mensen houden niet van onzekerheid en verandering. Er doet veel retoriek de ronde en de onzekerheid jaagt vooral veel dealmakers buiten de VS schrik aan", verklaarde Matt Porzio, vice president van M&A-strategie bij Intralinks, tegen CNBC. "Het zijn mooie tijden geweest voor en overnamespecialisten willen de zaken het liefst zo stabiel mogelijk houden."

2015 recordjaar voor fusies en overnames

Het jaar 2015 was een recordjaar voor fusies en overnames met in totaal 5 biljoen dollar aan transacties, zo blijkt uit gegevens van dataprovider Dealogic. Voor 2016 is het een ander verhaal. Het transactievolume is dit jaar al met 19 procent afgenomen ten opzichte van vorig jaar. De afname wordt onder andere veroorzaakt door strengere regelgeving.

In de VS zijn dit jaar al voor 378 miljard dollar aan fusies afgeblazen door de strengere aanpak van Amerikaanse bedrijven die via transacties met buitenlandse bedrijven de Amerikaanse belastingen willen ontwijken.