De dollar is dit jaar aanzienlijk in waarde gedaald. De vraag is echter hoe lang andere landen nog toestaan de eigen munt in waarde te laten stijgen tegenover de dollar, signaleert valuta-expert Ron van der Does.

De daling van de Amerikaanse munt komt vooral tot uitdrukking in de dollar-index, afgekort bekend als de DXY, en laat de waarde van de munt zien tegenover een mandje van valuta´s. De mand wordt samengesteld door een zestal valuta's van handelspartners van de Verenigde Staten.

In deze index wordt de waarde bepaald door de euro (57,6 procent), Japanse yen (13,6 procent), Britse pond (11,9 procent), Canadese dollar (9,1 procent), Zweedse kroon (4,2 procent) en Zwitserse frank (3,6 procent).

Dollarmandje

De samenstelling van de mand is echter zeer stabiel en is eigenlijk maar één keer aangepast. Dat gebeurde in 1999 toen de girale euro werd gelanceerd.

De index bestaat al sinds 1973 en wordt middels een vaste formule berekend. Hierbij worden de contante prijzen van de bovengenoemde valuta’s tegenover de dollar gehanteerd.

De DXY is een populair instrument om in te handelen en dit wordt gedaan via een contante transactie dan wel via een future (termijncontract) of een ETF (index tracker).

Verzwakking dollar

De dollar-index is sinds het begin van dit jaar aanzienlijk in waarde gedaald, waarbij de val eigenlijk al werd ingezet op 3 december 2015 toen ECB voorzitter Mario Draghi de markt teleurstelde met het stimuleringsbeleid.

De markt had toen duidelijk intensievere maatregelen verwacht om de economie in de eurozone aan te zwengelen. Als gevolg hiervan steeg de euro, nadat een Europese renteverlaging werd uitgesteld. Aangezien de euro de grootste component is in de dollar index daalde de waarde van de index na de bekendmaking in december.

Vervolgens nam de Amerikaanse centrale bank – de Federal Reserve (Fed) - dit jaar een gematigde houding aan ten aanzien van renteverhogingen. De Fed wees hierbij op externe factoren die het herstel van de economie in de VS kunnen vertragen. Hierbij werd voornamelijk gedoeld op het lagere groeitempo in China.

Onzekerheid op de financiële markten en een achterblijvende inflatie brachten de centrale bank van de Verenigde Staten ertoe op minder renteverhogingen in 2016 te zinspelen dan waar eind 2015 nog van uit was gegaan. Een minder agressief rentebeleid werkt door in de waarde van de dollar en de daling van de index werd dan ook dit jaar voortgezet naar een huidig niveau van 92,00.

Duurdere euro

De eurolanden voelen een verzwakking van de dollar, omdat de sterkere euro de exportpositie aantast en dus ook economisch herstel in de weg zit.

Recentelijk heeft Mario Draghi getracht de euro omlaag te praten. Een goedkopere euro maakt de landen in de eurozone immers aantrekkelijk voor importeurs in andere landen.

Inmiddels is de euro in vijf maanden al ruim 10 procent opgelopen en noteert al weer op een niveau van 1,1600 dollar per euro.

De duurder geworden euro zal de ECB-president dan ook met lede ogen aanzien en gezien zijn reputatie mogen wij binnenkort weer een poging verwachten de munt verbaal te drukken.

Z24-columnis Ron van der Does is valuta-expert en marktanalist bij IG Nederland. Deze column bevat geen aanbeveling of een advies tot het doen van transacties voor welk financieel instrument dan ook. IG aanvaardt geen enkele verantwoordelijkheid voor handelingen die worden gedaan naar aanleiding van deze analyse en is ook niet verantwoordelijk voor de consequenties.