In plaats van een 'investeerdersssocialisme' creëren, zou een trek naar passief beleggen de markt juist efficiënt maken.

Een van de populairste ideeën onder veel professionele investeerders is momenteel dat de zogenoemde passieve beleggingsstrategieën de markt vernietigen. Maar deze klassieke gedachte zou volgens blogger Jesse Livermore niet juist zijn. Sterker nog passief beleggen zou de markt juist efficiënter maken.

Nieuwssite Business Insider schrijft dat Chris Wood, hoofdstrateeg aandelen bij investeringsbedrijf CLSA, onlangs stelde dat "de index de markt wordt" als steeds meer investeerders gaan beleggen in passieve indexfondsen. Dit resulteert volgens Wood in "investeerderssocialisme".

De gedachte achter het argument van Wood is dat geld dat in passieve fondsen stroomt, leidt tot meer potentiële verstoringen in de markten. "Het resultaat van de stroom in passieve fondsen zal duidelijk desastreus zijn", aldus Wood.

Passief beleggen juist goed voor markt

Maar financieel blogger Livermore, die schrijft onder een pseudoniem, maakt korte metten met de gedachte dat passief beleggen slecht is voor de markt. Volgens Livermore maakt passief beleggen de markt juist efficiënter.

Volgens Livermore is het juist goed dat onervaren beleggers kiezen voor passieve fondsen aangezien het actieve segment van de markt daardoor niet wordt belast met hun onkunde en foute beslissingen. Het gemiddelde kennisniveau van de beleggers in het actieve segment van de markt neemt daardoor toe. Dat maakt de markt efficiënter en moeilijker te verslaan.

Ook het niveau van de beheerders van actieve fondsen neemt volgens Livermore toe. De groei van de passieve fondsen moet ergens vandaan komen en die komt volgens hem vooral van actieve fondsen die voortdurend slechter presteren dan de markt. Door de toestroom naar passieve fondsen zullen deze actieve fondsen uiteindelijk verdwijnen en zullen alleen de goede overblijven.

Samenvattend stelt Livermore dat passieve fondsen onervaren en slecht geïnformeerde beleggers van de markt verwijdert die anders waarschijnlijk slechter zouden presteren dan de markt. Het ondermijnt ook de activiteiten van de minder goede beheerders van actieve fondsen die er maar niet in slagen de markt te verslaan en hun klanten zien overstappen naar passieve indexfondsen.

Wat volgens Livermore overblijft is een groep zeer goede actieve managers die resultaten leveren voor hun klanten. De kans dat beleggers hoge beheerskosten moeten betalen voor het beleggen in actieve fondsen die worden geleid door incompetente marktprofessionals neemt volgens Livermore daardoor ook af.