Er duiken steeds meer signalen op dat de Chinese economie toch niet zo lekker draait als gehoopt. Dat kan slecht nieuws zijn voor beleggers.

De grondstoffenprijzen en de valutakoersen van opkomende landen zijn in de afgelopen weken juist sterk gestegen door de verwachting dat de groei van China, de op één na grootste economie ter wereld, enigszins is gestabiliseerd door de ingevoerde steunmaatregelen.

Maar er zijn een aantal indicatoren die een mindere tijd voor China voorspellen. De Australische inflatie bijvoorbeeld.

De Australische centrale bank verlaagde dinsdag voor het eerst in een jaar de rente. De renteverlaging was vooral het gevolg van de lage inflatie in het land, die een dieptepunt bereikte.

Volgens The Wall Street Journal wordt gevreesd dat de lage inflatie het gevolg is van een zwakkere vraag uit China, de grootste afnemer van Australische grondstoffen.

Zuivelprijzen

Een ander alarmerend signaal komt uit Nieuw-Zeeland, dat goed is voor 70 procent van China's zuivelimport. De internationale zuivelprijzen daalden bij de veiling op 3 mei met 1,4 procent ten opzichte van twee weken eerder. De prijzen zijn afkomstig van GlobalDiaryTrade, een internationaal handelsplatform dat is opgericht door de Nieuw-Zeelandse Fonterra Co-Operative Group.

Prijs ijzererts daalt weer

Op de termijnmarkt daalden de prijzen voor ijzerertsfutures dinsdag met meer dan 5 procent. De prijs van ijzererts is een belangrijke indicator voor de mate van activiteit in de Chinese verwerkende industrie. De ijzerertsprijs is vanaf het hoogtepunt op 21 april al met 9 procent gedaald.

De laatste weken was de prijs van ijzererts op een obscure grondstoffenmarkt, de Dalian Exchange Community, juist ontzettend gestegen. Experts zien daar een potentiële zeepbel in.

Ook uit China zelf kwam recent tegenvallend nieuws. De omvangrijke industriesector van het land liet in april een onverwachte krimp zien. De vrees over de gezondheid van de Chinese economie werd daarmee weer aangewakkerd.

"Er zijn veel kleine stukjes informatie uit de markt die wijzen op een zwakker dan verwachte Chinese vraag", zei Richard Benson, co-hoofd investeringen bij Millennium Global Investments.

Federal Reserve

De cijfers van China zijn belangrijk, want zorgen over de Chinese economie en financiële markten hebben in de afgelopen jaren flinke verkoopgolven veroorzaakt. De meest recente was in januari dit jaar. De markten lijken nu echter in een wat rustiger vaarwater te zitten. Dit komt vooral door de Federal Reserve.

De Amerikaanse centrale bank wist de gemoederen onder beleggers over een verdere renteverhoging in de Verenigde Staten wat te bedaren door aan te geven geen haast te hebben met een verkrapping van het monetaire beleid.