Beleggers zullen letten op de forse waardering van het aandeel Tesla bij presentatie kwartaalcijfers.

De Amerikaanse maker van elektrische auto's Tesla komt woensdag met de kwartaalcijfers. Naast de resultaten zullen beleggers vooral letten op de forse waardering van het aandeel Tesla na de recente rally die eindigde in april. Tussen 1 februari en 1 mei steeg het aandeel met bijna 25 procent.

Oprichter en bestuursvoorzitter Elon Musk zal bij de presentatie van de cijfers waarschijnlijk niets zeggen over de koers van het aandeel Tesla, maar de hoge waardering van het aandeel vormt een discussiepunt onder beleggers.

De marktkapitalisatie van Tesla bedraagt momenteel ongeveer 31 miljard dollar. Volgens persbureau Reuters is dat gelijk aan 620.000 dollar voor elke auto die het bedrijf in het afgelopen jaar heeft geleverd. Voor elke auto die Tesla hoopt te produceren in 2020 komt de waarde uit op 63.000 dollar.

Ter vergelijking: de marktwaarde van General Motors, de grootste Amerikaanse autofabrikant, bedraagt ongeveer 4.800 dollar per vorig jaar verkochte auto.

Short sellers

De hoge waardering van het aandeel Tesla heeft ervoor gezorgd dat het aandeel favoriet is onder short sellers. Deze speculanten lenen aandelen Tesla en verkopen die in de hoop de aandelen op een later tijdstip goedkoper terug te kunnen kopen. Ze verwachten namelijk dat de koers van het aandeel zal dalen.

Tesla behoort tot de tien favoriete bedrijven onder short sellers, ook al hebben veel van deze speculanten zich gebrand aan de koersstijging van het aandeel eerder dit jaar.

In april namen de shortposities met meer dan 1 miljard dollar af. Het totaal aan shortposities bedraagt echter nog altijd ruim 6 miljard dollar, zo meldt financieel onderzoeksbureau S3 Partners.

Volgens bestuursvoorzitter John Thompson van Vilas Capital Management, één van de short sellers van Tesla, onderschatten beleggers de obstakels die Tesla moet nemen om snel de productie op te voeren. Thompson wijst daarnaast op de kosten voor het bouwen van een hoogkwalitatieve robotproductielijn.

"Tesla zal enorm veel geld moeten uitgeven aan kapitaalinvesteringen om de doelstellingen voor de lange termijn te behalen en dat geld hebben ze niet omdat ze geen winst maken", zegt Thompson tegen Reuters. "Ze zullen dan ook aandelen moeten gaan verkopen om dat te financieren."

Winstgevendheid

Analisten zullen bij de kwartaalcijfers van Tesla vooral letten of het bedrijf op koers ligt om een positieve kasstroom te realiseren in 2016 en winstgevend te worden. Elon Musk heeft beloofd in het vierde kwartaal van dit jaar voor het eerst winst te zullen rapporteren.

Na de verkoop van 52.000 auto's in 2015 mikt Tesla op een jaarlijkse autoverkoop van 500.000 auto's in 2020.