Na een eerdere verlaging heeft fondsenspecialist Morningstar nu het vertrouwen in beleggingsfondsen Delta Lloyd opgezegd.

De beleggingsfondsen van Delta Lloyd liggen al sinds de zomer van 2015 onder vuur bij Morningstar. Vanwege de mogelijke betrokkenheid van beheerder Delta Lloyd Asset Management bij een voorkenniszaak werd de rating van alle Delta Lloyd-fondsen op'Under review' gezet.

De toezichthouder Autoriteit Financiële Markten (AFM) beboette het fondshuis in deze zaak uit 2012 vanwege een onbeheerste bedrijfsvoering en een slecht functionerende compliance-afdeling.

Het baarde Morningstar zorgen dat er rondom deze zaak een groot personeelsverloop was. Zo vertrokken onder meer topbelegger Alex Otto en hoofd Aandelen Jack Jonk.

In februari van dit jaar besloot Morningstar de rating van het Delta Lloyd Deelnemingen Fonds - voorheen volgens de fondsenbeoordelaar een 'paradepaardje' - van een flink lagere rating te voorzien. De 'Silver'-beoordeling ging twee stappen omlaag naar 'Neutral'.

Volgende klap

Daar komt nu een volgende klap bovenop. Morningstar zegt het vertrouwen in de strategieën van het Delta Lloyd-fonds te hebben verloren en verlaagt de rating van 'Neutral' naar 'Negative'.

Morningstar wijst naar de personele verschuivingen als reden voor het verlagen van de rating. Het hele team rondom het Deelnemingen Fonds is vertrokken bij Delta Lloyd.

Ellen Eijking en Jeroen de Bruijn namen vervolgens het beheer over, maar van hun kunnen is Morningstar niet overtuigd. De fondsenspecialist spreekt van een "aanzienlijk kwaliteitsverval".

Ook prestaties vallen tegen

Naast de personele verschuivingen heeft Morningstar nog meer redenen om het vertrouwen op te zeggen. De uitvoering van het proces bevalt de fondsenbeoordelaar niet, met name vanwege een "relatief groot aantal aandelenkeuzes" dat niet goed uitpakt.

Daarnaast zijn de prestaties van het Delta Lloyd Deelnemingen Fonds volgens Morningstar onder de maat. Het fonds presteert de afgelopen jaren minder dan de referentie-index, het midkapfonds AMX, en directe concurrenten als het Add Value Fund en het Kempen Orange Fonds.