De MSCI Emerging Markets index krabbelt dit jaar lekker op, maar economen zien nog veel risico's.

Nadat ze vorig jaar in het verdomhoekje zaten, kijken beleggers voorzichtig weer gretig naar opkomende markten. De MSCI Emerging Markets-index is dit jaar al ruim 4,5 procent opgelopen. Een stuk meer dan de AEX die het met een stijging van 1,8 procent moest doen.

China uitgezonderd, lijkt het weer wat beter te gaan met landen als Rusland en Brazilië. De Braziliaanse real en de Russische roebel zijn allebei sterk in waarde gestegen ten opzichte van de dollar.

Draghi: Opkomende landen risico voor wereldeconomie

Maar ECB-president Mario Draghi maakt zich zorgen. In een analyse stelt de Europese Centrale Bank dat achterblijvende groei in opkomende landen de groei van ontwikkelde landen bedreigt. Onder meer haperende productiviteitsgroei, tegenvallende investeringen en vergrijzing spelen de economische groei in opkomende landen zoals China parten. Andere opkomende landen zoals Rusland en Brazilië hebben nog steeds last van de misère in de grondstoffenmarkten.

Bovendien hebben overheden en bedrijven in veel opkomende landen leningen afgesloten in dollars in plaats van de eigen valuta. Dit maakt de economie extra gevoelig voor bewegingen in de koers van de dollar. Een bijkomend nadeel is dat een beproefd medicijn om de eigen economie aan te jagen - depreciatie van de eigen munt - op deze manier niet goed werkt.

Als de eigen munt goedkoper wordt ten opzichte van de dollar, geef je de export een duwtje in de rug, maar stijgen de rentelasten door het valuta-effect. Vooral landen met een stevige schuldpositie zijn hier gevoelig voor. "De gevolgen van een zwak investeringsklimaat en slechte infrastructuur zouden wel eens ernstiger kunnen zijn dan eerder gedacht", stellen de ECB-economen in hun rapport.

Oud-voorman Pimco maakt zich zorgen om China

Draghi en de zijnen krijgen bijval van de invloedrijke econoom Mohamed El-Erian. De voormalig topman van obligatiereus Pimco maakt zich vooral zorgen om China. Het beleid van de Chinese regering heeft volgens El Erian geleid tot een enorme zeepbel op de financiële markten daar. Tijdens een congres in Los Angeles waar zakenkrant The Wall Street Journal verslag van deed vergeleek hij Chinese aandelenmarkt met de Amerikaanse huizenbubbel die in 2008 knapte en leidde tot de wereldwijde kredietcrisis.