De olieprijs deed Shell het eerste kwartaal pijn, maar er is ook hoop.

Dat de aanhoudend lage olieprijs de resultaten van Shell geen goed doet, is geen verrassing. Morgen publiceert het concern de resultaten over het eerste kwartaal en analisten rekenen op een winstdaling van 64 procent tot 1,2 miljard dollar. Daarbij gaat het om de zogenoemde CCS-winst, dus op basis van actuele voorraadkosten inclusief items. Naar verwachting kachelt de omzet met 15 procent achteruit naar 56 miljard dollar.

Olieprijs

De prijs van Noordzee-olie was het eerste kwartaal van dit jaar gemiddeld 35 dollar tegen 55 dollar vorig jaar. En dat hakt er flink in bij Shell. Eerder rekende topman Ben van Beurden (foto) voor dat een daling van de olieprijs met 10 dollar leidt tot zo’n 3,3 miljard dollar minder winst bij Shell. Hamvraag voor het concern is natuurlijk wanneer de olieprijs weer uit het dal zal kruipen. Wat dat betreft gloort er hoop aan de horizon. Sinds het dieptepunt in januari is de olieprijs weer aan het oplopen. De prijs van een vat Brent-olie, de wereldwijde maatstaf, is sinds begin dit jaar met bijna 23 procent gestegen tot 46 dollar.

De koers van het aandeel Royal Dutch Shell volgt en steeg dit jaar al ruim 10 procent. Als de stijging van de olieprijs de rest van het jaar doorzet, zijn Van Beurden en zijn aandeelhouders spekkoper. Zeker is dit echter allerminst. Op de korte termijn doet de lage olieprijs Shell nog pijn en is het bezuinigen geblazen.

Integratie BG

Om dat de bewerkstelligen schrapt het concern duizenden banen, projecten en stoot het onderdelen af. Toch rekende topman van Beurden afgelopen februari voor dat de investeringen dit jaar samen met de overname van gasbedrijf BG uitkomen op 33 miljard dollar. Nog steeds veel, maar toch 45 procent minder dan in topjaar 2013.

In dat licht is het bijzonder interessant hoe de integratie van BG in het Shell-concern verloopt. Alles wat Van Beurden hierover loslaat bij de presentatie van de resultaten is nieuws voor beleggers. Er is namelijk veel geld mee gemoeid. Om dubbelingen met BG te voorkomen wil Shell de komende jaren voor zo’n 30 miljard aan bedrijfsonderdelen verkopen. Beleggers willen graag weten hoe het daarmee staat.

Shell kan die miljoenen niet alleen goed gebruiken voor zijn bedrijfsvoering. Van Beurden heeft ieder dubbeltje dat hij kan vinden nodig om de divindenduitkering aan zijn aandeelhouders op niveau te houden.

Coûte que coûte dividend op peil houden

Shell staat niet voor niets bekend als hét aandeel voor weduwen en wezen. Het uitkeren van een hoog, stabiel dividend is bijna heilig voor het bedrijf. Het is voor veel beleggers dé reden om in het aandeel te stappen. Sinds de Tweede Wereldoorlog heeft Shell het dividend niet verlaagd en Van Beurden is niet voornemens om daar verandering in te brengen. Hij leent nog liever geld, dan dat hij zijn aandeelhouders teleur moet stellen.