Beursgoeroes Bill Ackman en Warren Buffett zijn elkaar verbaal in de haren gevlogen.

Het moddergevecht werd gestart door superbelegger Warren Buffett (foto) zelf en diens rechterhand bij zijn investeringsbedrijf Berkshire Hathaway, Charlie Munger. Munger zei bij CNBC dat het farmaceutische bedrijf Valeant, waarin Bill Ackman een groot aandeel heeft, een soort riool is.

Bill Ackman is net als Buffet een bekende belegger die gericht investeert in een beperkt aantal beursbedrijven waarvan hij denkt dat ze kansrijk zijn.

In 2014 kwam Ackman naar Amsterdam voor de introductie van en eigen beleggingsfonds op het Damrak, Pershing Square Holdings. Dat is fors in waarde gedaald, door de mislukte belegging in farmaceut Valeant.

Valeant kwam in opspraak doordat het na een aantal overnames van concurrenten steeds hogere prijzen vroeg voor medicijnen. De Amerikaanse autoriteiten riepen het farmaceutisch bedrijf tot de orde. Ook doken er vragen op over boekhoudkundige kwesties, waarna de beurswaarde hard kelderde.

Buffett richtte zijn pijlen bij nieuwszender CNBC op Michael Pearson, de inmiddels vertrokken topman van Valeant. "Je zou niet willen dat je eigen zoon een bedrijf leidt op de manier waarop Valeant is gerund", haalde Buffett uit naar Pearson.

Buffett stelde de ex-topman van Valeant verantwoordelijk voor het verhogen van de prijzen voor de medicijnen, een zeer kwalijke actie volgens Buffett. "Hij leek het soort mens dat belangrijke beslissingen doordrukte", zei Buffett.

Ackman slaat terug

Ackman sloeg bij CNBC terug richting met name Munger, de compaan van Buffett. De opmerking dat Valeant een soort riool was, schoot bij de grootaandeelhouder in Valeant in het verkeerde keelgat.

Sterbelegger Ackman zei dat het verkeerd was om een heel bedrijf te veroordelen omdat het een aantal fouten heeft gemaakt.

Over Buffett zei Ackman dat hij hem respecteerde, maar het niet eens was met zijn lezing over Valeant en de vertrokken topman Pearson. De afgelopen 12 maanden is het aandeel Valeant zo'n 86 procent in waarde gedaald.