Vrouwen halen betere beleggingsresultaten dan mannen. Maar ze vertrouwen de financiële markten niet.

De beleggingswereld blijft een mannenwereld, schrijft de Britse krant The Telegraph. De krant noemt de aandelenmarkt de laatste horde waar vrouwen nog niet over heen zijn gesprongen in hun emancipatiestrijd.

The Telegraph staaft de beweringen met Britse cijfers. Zo heeft maar 10 procent van de Britse vrouwen een beleggingsrekening, tegenover 17 procent van de mannen. En slechts 7 procent van de vrouwen heeft andersoortige investeringen, bijvoorbeeld in een beleggingsfonds. Bij de mannen is dat 14 procent.

Beleggen is net als gokken

Auteur van het stuk, Holly Mackay van investeringssite Boring Money, onderzocht waarom vrouwen niet actief zijn als beleggers. Een van de respondenten van het onderzoek zei: "Beleggen is net gokken. Ik zet mijn geld liever op een bankrekening, ook al krijg ik er maar een paar cent voor terug."

Een andere respondente zat vooral met een gebrek aan vertrouwen in de financiële sector, met de financiële crisis van 2008 nog in het achterhoofd.

Door deze terughoudendheid richting beleggen noemt 53 procent van de Britse vrouwen zich niet op haar gemak als het op beleggen aankomt, schrijft Mackay.

En dat terwijl vrouwen beter beleggen

Met die houding lopen vrouwen veel inkomsten mis, stelt Mackay. Want uit onderzoeken die de auteur aanhaalt blijkt dat vrouwen betere beleggingsresultaten halen dan mannen.

Uit onderzoek van de University of California bleek dat Amerikaanse vrouwen gemiddeld 1 procentpunt betere resultaten halen dan mannen. En uit een andere analyse bleek dat vrouwen in 2014 0.4 procentpunt beter scoorden dan mannen.

En in 2015 verloren vrouwen gemiddeld juist weer 1,3 procentpunt minder dan mannen (een verlies van 2,5 procent versus een verlies van 3,8 procent).

Mackay denkt dat vrouwen beter scoren omdat ze terughoudender beleggen dan mannen en honkvaster zijn. En de cijfers over 2015 laten volgens haar zien dat vrouwen goed zijn in het vermijden van grote verliezers in een slechte markt.