Het gigantische Noorse oliefonds is klaar met de hoge salarissen van topbestuurders.

Het staatsfonds van Noorwegen, dat gemiddeld circa 1,3 procent van de aandelen van alle beursgenoteerde bedrijven wereldwijd bezit, hield zich eerder nog afzijdig in de discussie over topsalarissen. Het fonds zou naar eigen zeggen niet de Scandinavische idealen over beloningen willen opleggen aan bedrijven buiten Scandinavië.

Maar nog langer langs de zijlijn staan kan niet meer, zo stelt topman Yngve Slyngstad van het Noorse staatsfonds tegenover de Financial Times. Slyngstad wil actief op zoek gaan naar bedrijven waar het beloningsbeleid niet langer gehandhaafd kan worden, om vervolgens het publieke debat over beloningen aan te kunnen zwengelen.

Meer zeggenschap over bedrijfsvoering

De Financial Times merkt op dat het Noorse fonds zich steeds vaker wil mengen in bedrijfsvoering, waarbij het fonds zeggenschap wil hebben over zaken als de verkiezing van bestuurders en de samenstelling van de raad van commissarissen. En nu dus ook over de beloningen van topbestuurders.

Recent stemde het fonds nog voor een salarisverhoging van topman Bob Dudley van BP, ondanks dat een grote meerderheid van de overige aandeelhouders dat niet zag zitten. Maar het nieuwe salarisbeleid van mijnbouwbedrijf Anglo American werd door het Noorse fonds juist afgeschoten.