Chinese investeerders steken bakken geld in de voorheen obscure grondstof ijzererts. De prijs schiet erdoor omhoog.

Jarenlang werd de prijs van ijzererts, de grondstof die als basis dient voor onder meer staal, in achterkamers bepaald door grote producenten. Zij sloten contracten voor een jaar met afnemers, waarmee de prijs meteen vaststond.

Maar door de opkomende vraag naar ijzererts uit China is dat systeem niet langer houdbaar. Een obscure grondstoffenmarkt in het noordoosten van China heeft een belangrijke positie ingenomen, schrijft The Wall Street Journal.

Het gaat om de Dalian Commodity Exchange, waarop ijzererts futures worden verhandeld. Sinds het begin van 2016 worden daar ineens miljarden dollar in gestoken. In april alleen al werd er voor 330 miljard dollar aan ijzererts futures verhandeld op de beurs in Dalian.

Prijzen omhoog, zorgen bij toezichthouder

De prijzen voor ijzererts zijn door de toeloop van investeerders sinds begin 2016 flink omhoog gegaan met een stijging van 52 procent. De staalprijzen liften mee op het succes en stegen in de eerste maanden van dit jaar met 37 procent.

De snelle prijsstijging baart Chinese toezichthouders en producenten van ijzererts zorgen. Zij zijn bang dat de speculaties lijden tot een zeepbel en een zeer volatiele markt.

Analisten van Citigroup maken zich zorgen om de hele grondstoffenmarkt. The Wall Street Journal tekent op: "Deze groei zorgt voor meerdere gevaren voor de wereldwijde prijsstabiliteit van grondstoffen."

Nev Power van het Australische Fortescue Metals, een van de grootste exporteurs van ijzererts, verwacht niet dat de prijs lang op het huidige hoge niveau blijft staan. "Maar we genieten ervan zolang het kan."