Vanwege de huidige lage rentes is beleggen in obligaties niet bijzonder aantrekkelijk. Wie voor obligaties kiest moet bovendien ook op andere risico's letten.

Door de lage rentes wordt het rendement van obligaties steeds kariger en beleggen in staatspapier of bedrijfsleningen minder lucratief. Maar de lage rente is niet het enige probleem.

Ben Carlson van beleggingssite A Wealth of Common Sense noemt de lage rente dubbel slecht nieuws voor obligatiebeleggers. Want naast de lagere opbrengsten, betekent het ook dat obligatieprijzen beweeglijker zullen worden.

Dat heeft te maken met de zogenoemde 'duration' van obligaties, een technisch begrip dat obligatiebeleggers gebruiken. De duration is de mate waarin obligatiekoersen gevoelig zijn voor veranderingen in de rente.

Hoe langer de looptijd van een obligatie, hoe sterker de prijs van een obligatie reageert op een verandering van de rente.  De koers en een obligatie en de rente reageren hierbij omgekeerd. Dus als de marktrente stijgt, dalen obligatiekoersen en omgekeerd.

Carson signaleert dat in een klimaat van zeer lage rentes de gevoeligheid van obligaties voor renteveranderingen sterker wordt. Met andere woorden: beleggers moeten er rekening mee houden dat obligatiekoersen sterker kunnen schommelen.

Wat kan een obligatiebelegger doen?

Door de hogere rentegevoeligheid zijn obligaties niet langer een veilige en een zekere belegging op de lange termijn. Dus roeren veel obligatiebeleggers zich.

Beleggingsexpert Carlson geeft vier tips voor obligatiebeleggers in een wereld van lage rentes.

1) De eerste tip is om in ogenschouw te nemen dat obligaties nog steeds kunnen doen waarvoor ze in een beleggingsportefeuille zitten. Een koersval op de aandelenmarkt kan nog altijd goed opgevangen worden met obligatiebeleggingen.

2) Carlson waarschuwt ten tweede voor dubieuze aanbiedingen. Als de rente erg laag is, is de kans groot dat er aanbiedingen komen voor renteproducten met ogenschijnlijk hoge rendementen tegen een laag risico. Daar moet je als belegger niet intrappen.

3) Als derde adviseert Carlson om te kijken naar andersoortige beleggingen dan obligaties die wel in dezelfde categorie vallen, zoals beleggen in hypotheken.

4) De laatste tip van Carlson is duidelijk: pas je verwachtingen aan. Het is volgens hem redelijk voor de hand liggend dat de opbrengsten van obligaties de komende jaren minder zullen zijn. Beleggers moeten zich daar volgens hem op voorbereiden.