Veel Nederlandse beleggers volgen de Amsterdamse AEX-index op de voet. Daarbij maakt het veel uit of je rekening houdt met de herinvestering van dividenden.

Aandelenbeleggers kenden de afgelopen vijf jaar geen slechte tijd, al zit de klad er wel een beetje in op de beurs sinds de zomer van 2015.

Kijk je naar de Amerikaanse beurzen, dan vertoont de toonaangevende Dow Jones-index nog altijd een stijgende lijn. Het koersrendement van de Dow  is in dollars zo'n 40 procent over de afgelopen vijf jaar.

Voor de Amsterdamse AEX-index ziet het plaatje er iets minder fraai uit. Zie deze grafiek op finanzen.nl (instellen voor 5  jaar). Het rendement over de afgelopen vijf jaar is zo'n 25 procent.

Met of zonder dividend

Maar de kale koersgrafiek van de AEX zegt niet alles. De 25 beursfondsen die zijn opgenomen in de AEX-index leveren immers ook dividend op. Een belegger die dat dividend na aftrek van de dividendbelasting herbelegde, behaalde over de afgelopen vijf  jaar behoorlijk wat extra rendement.

Dat is te zien in de grafiek van de herbeleggingsindex van de AEX, na aftrek van de dividendbelasting. Die laat een plus van meer dan 40 procent zien over de afgelopen vijf jaar.

Bij de vraag of een beurs het goed of slecht doet, hangt dus veel af van het soort grafiek waar je naar kijkt.